Zero Waste Challenge: plasticafval

Estimated read time 4 min read

2019 is voor me het jaar om mijn afval productie te verminderen. Leven zonden afval is voorals nog onmogelijk voor me. Maar het is wel een streven dat ik zou willen benaderen. Met kleine stapjes ga ik proberen om dichter bij dit doel te kunnen komen. In deze serie vertel ik meer over de stappen welk ik tot dus ver heb gedaan.

Scheiden van afval

Het begin punt is bij iedereen verwacht ik wel bekend. Afval zoveel mogelijk scheiden. Papier in de ondergrondse papiercontainer, plastic en blik bij het plasticafval welke elke twee weken word gehaald. Glas in de glasbak enzovoorts. Binnen mijn huishouden is dit allemaal prima geregeld. Het enige waar ik nog niet aan doe, is het scheiden van GFT afval. De reden hiervan ligt hem in het feit dat ik in een appartement woon en de gemeente hiervoor geen voorzieningen heeft getroffen. Naast de flat staat namelijk een betonnen grofvuilcontainer. Een van de punten wat mezelf opvalt bij het scheiden van afval is de grote hoeveelheid plastic afval. Helaas is het vrij lastig om hier volledige van af te komen, maar ik ben wel langzaam aan bezig om te kijken hoe ik dit kan verminderen.

Waarom plastic afval verminderen?

Een van de redenen om plastic afval te verminderen is de belasting op het milieu. Dit is echt enorm veel. Plastic is vandaag de dag overal te vinden. Niet alleen in overvloed in de supermarkt, maar ook in de keuken en op straat als zwerfafval. Een simpel plastic tasje doet er wel 20 jaar over om te vergaan! En een patatbakje kan er wel 90 jaar over doen. Zelfs sigaretten peuken doen er tot 5 jaar over om te vergaan. Elke peuk of plastic zak die in de natuur terecht komt, word door dieren opgegeten en komt uiteindelijk weer op je bord terecht in een stukje vis dat gevangen is in de Noordzee. Al met al reden genoeg om mijn aandeel hierin te verkleinen.

Hoe beperk ik mijn plasticafvaldeel?

Enkele maanden geleden had ik al een drinkfles aangeschaft om water mee te drinken. Deze had ik gekocht om onderweg water mee te hebben, maar over het algemeen gebruik ik hem op het werk om elke dag voldoende water te drinken. Of ik hier veel plastic drankflesjes mee heb uitgespaard vermoed ik zelf niet. Dit omdat ik amper tot nooit drinkflesjes uit de supermarkt heb gekocht. Maar voor anderen kan dit wel een tip zijn om plasticafval in te perken. Een ander voordeel van het drinken van kraanwater is dat het gezonder is en weinig tot geen microplastic bevat. Daar waar drinken uit plasticflessen bijna altijd microplastic bevat. Je wilt je lichaam hiermee toch niet vervuilen.

Flessen doucheschuim en shampoo tegenover blokken zeep.

Op andere vlakken verwacht ik meer besparing te kunnen maken. Zo heb ik kortgeleden de overstap gemaakt van vloeibare zeep uit plasticflessen naar zeepblokjes. De zeepblokjes die hier op de foto staan heb ik online besteld via Soap7. Het bedrijfje achter deze website maakt eerlijke zeep met natuurlijke producten. Het gebruik van blokken zeep scheelt ook weer aanzienlijk in het plasticafval en geeft extra vrije ruimte in de badkamer. Je hoeft namelijk minder ruimte te reserveren voor zeep. Zou zeggen een win-winsituatie.

Helaas blijft er nog veel liggen doordat de supermarkt alle producten in plastic laten verpakken. Zodra ik hiervoor een gangbaar alternatief weet te vinden wil ik dit zeker gaan proberen. En hoe minder afval hoe dichter bij de Zero Waste levensstijl komt.

Hoe ga jij om met plasticafval?

Nu jullie mijn verhaal over plasticafval hebben kunnen lezen zou ik graag van je willen weten hoe je hier zelf omgaat. Probeer je je plasticafval bewust te verminderen of interesseert het je niets en koop je juist producten verpakt in plastic. Ik hoor graag jouw verhaal.

Vond je dit een leuk blog artikel dan is een reactie altijd welkom: Klik hier om een reactie achter te laten.

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Meld je hieronder aan met jouw e-mailadres en ontvang als eerste een mailtje wanneer er een nieuw artikel online gaat op mijn blog.

Voeg je bij 12 andere abonnees

You May Also Like