Zero waste challenge: afval verminderen

Estimated read time 4 min read

2019 is voor me het jaar om mijn afval te verminderen. In mijn vorige blog van de Zero Waste Challenge vertelde ik over het verminderen van plastic. Dit maal ga ik in op het verminderen van afval op kleinere schaal. Het zijn namelijk de kleine stapjes die het maken naar de grotere stappen om afval te verminderen. Het doel zero waste is nog ver weg, maar elke stap die ik dichter bij kom is positief.

In dit tweede deel benoem ik verschillende manieren om te besparen op plastic en restafval. Alle hieronder genoemde onderwerpen zijn zaken die ik zelf in de praktijk al heb toegepast of waar ik op korte termijn op ga overschakelen. Mocht je zelf nog tips en of ervaringen hebben wees dan zo vrij om deze achter te laten in de reacties hieronder.

Losse thee in plaats van theezakjes

Vorig jaar met mijn verjaardag kwam mijn moeder aanzetten met losse Chinese thee. Dat kwam enigszins voort uit de gedachten dat ik eens losse thee wilde proberen. En ik moet zeggen dat de Chinese thee lekkerder is dan thee direct uit de supermarkt. Een bijkomend voordeel is dat je minder restafval over houd. Voor fijne thee heb je soms nog wel een zakje nodig om de thee te trekken. Bij grovere thee voldoet een thee-ei. Het theezakje is nog wel weg te laten, maar dan moet de thee in een pot of ander glas eerst getrokken worden en dan overgegoten worden in een glas door een zeefje. Je wilt namelijk geen theeblaadjes hebben in je thee. De besparing die je met losse thee vooral hebt, is dat je minder verpakkingsmateriaal weggooit. De thee is namelijk niet meer los verpakt.

Plastic in theezakjes

Een ander weetje is dat er in theezakjes plastic verwerkt zit. Volgens Pickwick zit in het papier van de Pickwick theezakjes kunststofvezels van polyetheen verwerkt. Deze worden gebruikt om de zakjes dicht te sealen. Theezakjes mogen hierdoor niet bij het Gft-afval, behalve als het gesealde stukje wordt weggeknipt. Door geen gebruik te maken van theezakjes verminder je opnieuw het plasticafval en de inname van microplastic met het drinken van thee.

Meer dan genoeg redenen om te stoppen met thee uit theezakjes en over te stappen naar losse thee.

Bamboe tandenborstel

Een tandenborstel gaat drie tot vijf maanden mee. Afhankelijk van je poets gebruik en hoe je de borstel onderhoud. Zo doende gebruik je per huishouden al snel 12 tandenborstels per jaar. Een goed alternatief is een tandenborstel gemaakt van bamboe. Dit scheelt een hoop plastic en belast het milieu een stuk minder

Lucifers in plaats van aansteker

Aangezien mijn aanstekers leeg begonnen te raken heb ik besloten om te kijken wat ik aan deze kant kan besparen op plastic in de toekomst. Hierbij kwam ik uit op de ouderwetse lucifers. Deze zijn verpakt in een papieren doosje en zijn net zo goed hervulbaar als een aansteker. Al zul je in dat geval de lucifers van doosje één naar doosje twee moeten verplaatsen. Dit heeft hetzelfde effect als het navullen van aanstekers. Maar is stukken minder belastend voor het milieu. Alle gekheid op een stokje. Ik heb gekozen voor het aanschaffen van lucifers omdat hier geen plastic omhulsel voor nodig is en het hierdoor minder belastend is voor het milieu. Een houten stokje is in no-time vergaan, daar waar een plastic aansteker er tientallen jaren over doet om te vergaan. En nu kan al dat plastic wel een tweede leven krijgen, maar wees nou eerlijk. Beter is natuurlijk geheel geen plastic gebruiken.

Zeepblokken in plaats van doucheschuim

In mijn eerste deel van de Zero Waste Challange schreef ik al over het gebruik van zeepblokjes als vervanger voor de vloeibare zeep in plastic flessen. Over het algemeen gaat een blokje zeep een stuk langer mee dan een flacon zeep en het bevat geen toegevoegde producten. En niet te min je verminderd het gebruik van plastic omdat je bij een blok zeep geen verpakking nodig hebt.

Vond je dit een leuk blog artikel dan is een reactie altijd welkom: Klik hier om een reactie achter te laten.

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Meld je hieronder aan met jouw e-mailadres en ontvang als eerste een mailtje wanneer er een nieuw artikel online gaat op mijn blog.

Voeg je bij 12 andere abonnees

You May Also Like