Zelf pindakaas maken + recept

Estimated read time 4 min read

Begin dat jaar had ik besloten om eens een keertje zelf mijn eigen pindakaas te gaan maken. Achter deze keuze liggen meerdere redenen. Maar de hoofdreden was puur om te zien of ik het kon maken en te proeven. En ik kan je vertellen dat zelfgemaakte pindakaas zoveel lekkerder is dan de potten pindakaas uit de supermarkt.

Pindakaas

Met mijn 30 jaar ervaring van het eten van pindakaas mag ik me misschien wel een klein beetje ervaren noemen. Door de jaren heen at ik met name de pindakaas van het huismerk vooral omdat deze betaalbaar waren. Nadeel hiervan is dat deze pindakaas ongezond te noemen is vanwege het gebruik van geharde palmvetten. Ook is het aantal pinda’s in deze potten pindakaas betrekkelijk laag. Als voorbeeld een pot G’woon pindakaas bevat 86% pinda’s, zonnebloemolie, geheel gehard palmvet en een snufje zout. Het geheel gehard palmvet word gebruik om de pindakaas smeerbaar te houden, waarbij er geen laagje olie ontstaan op de pindakaas wanneer deze een tijdje staat. Iedereen die een beetje ervaring met pindakaas heeft weet dat er juist een laagje olie op de pindakaas hoort te staan.

100% pindakaas

Het betere alternatief is de 100% pindakaas. Deze bevat 95% pinda’s doorgaans aangevuld met pinda olie en soms toegevoegd met suiker of een snufje zout. Dit product is al een heel stuk gezonder en zou de pindakaas moeten zijn die we allemaal eten. Zelf heb ik een aantal merken geprobeerd van de 100% pindakaas, maar tot op heden geen enkele ontdekt welke lekker was. De meesten waren smakeloos en bleef de pindakaas aan het gehemelte van mijn mond plakken. Het enige voordeel is dat je deze potten pindakaas voor gebruik even moet doorroeren met je mes, om het laagje pindaolie wat bovenop drijft opnieuw te mengen met de pinda’s. Dit is zoals pindakaas hoort te zijn! Nu alleen de smaak nog verbeteren, maar misschien ben ik te veel gewend aan de smaak van de pindakaas met geheel gehard palmvet.

Zelfgemaakte pindakaas

Zoals ik eerder schreef aan het begin van de blog was ik begin dit jaar begonnen met het maken van mijn eigen pindakaas. In tegenstelling tot wat je denkt te kopen in de supermarkt is dit een eerlijk product. Bij supermarkt producten moet je maar vertrouwen op wat op het etiket staat. Voor zelf gemaakte pindakaas is dit anders, je bepaald namelijk zelf de inhoud van het product. En dat is naast het gebruik van geheel geharde palmvetten de tweede rede waarom ik tegenwoordig mijn eigen pindakaas maak. Het is een eerlijk product en een heel stuk gezonder afhankelijk de samenstelling van de zelfgemaakte pindakaas.

Recept zelfgemaakte pindakaas

Op moment van schrijven heb ik dit jaar al meerdere potten pindakaas zelf gemaakt. Een vast recept heb ik nog niet, maar wel een basis. Zo bestaat mijn pindakaas uit 2 zakken G’woon 235 gram ongezouten pinda’s en een schuitje pindaolie (arachideolie). Om het een beetje op smaak te brengen voeg ik een klein beetje lichte basterdsuiker toe. Dit alles gooi ik in de blender en laat de blender een minuut of 5 zijn werk doen tot dat de pindakaas er glad en smeuïg uit ziet. Hierop giet ik de pindakaas over in een pot en laat hem afkoelen in de koelkast. Bewaren in de koelkast is geen vereiste, maar wel aanbevolen om de pindakaas langer te kunnen bewaren.

Of ik ooit nog pindakaas ga kopen in de supermarkt? Voorlopig in elk geval niet, tenzij dit beter smaakt dan zelfgemaakte pindakaas. Mocht je het een keer willen proberen raad ik het zeker aan om zelf pindakaas te gaan maken. Het is dood eenvoudig om te maken en eenmaal geproefd dan wil je nooit meer terug!

Vond je dit een leuk blog artikel dan is een reactie altijd welkom: Klik hier om een reactie achter te laten.

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Meld je hieronder aan met jouw e-mailadres en ontvang als eerste een mailtje wanneer er een nieuw artikel online gaat op mijn blog.

Voeg je bij 12 andere abonnees

You May Also Like