Windows commandline bruikbaar maken voor Mac/Linux gebruiker

Estimated read time 2 min read

Sinds kort ben ik door mijn huidige werkgever geforceerd om gebruik te maken van Windows 10. De laatste Windows versie welk ik had aangeraakt was Windows 7. Windows 8 was een ramp en ben hier dan ook nooit aan begonnen. Rond die tijd heb ik de overstap gemaakt naar de Mac van Apple. Een keuze waar ik tot dus ver geen spijt van heb. Helaas moest ik er enige tijd terug toch weer aan geloven om Windows 10 te gaan gebruiken. Moet zeggen dat het me tot dus ver geheel niet bevalt. Alles wat op de Mac logisch is, is dat op Windows niet.

Een van de problemen waar ik tegen aan liep, is dat ik via de command line van Windows altijd het commando “ls” in tik om de inhoud van een map te bekijken. Echter, bestaat dit commando niet onder Windows. Je moet het commando “dir” gebruiken. Nu ik jaren een Mac gebruik hebt en hier ook websites op heb ontwikkeld. Is het command ls vastgeroest in mijn geheugen en standaard het eerste commando wat ik in tik. Na de zoveelste keer dat ik tegen dit probleem aan liep was ik het zat en ging ik op internet op zoek naar een oplossing. En ja, die bestond.

Maak het bestand “ls.bat” aan in C:\Windows\System32 met de onderstaande inhoud.

dir /w

Als dit bestand eenmaal bestaat kun je vanuit elke map het commando ls intikken en dan verschijnt de inhoud van de betreffende map. Dit zelfde trucje kun je doen voor elke script wat je globaal wilt kunnen aanroepen.

Vond je dit een leuk blog artikel dan is een reactie altijd welkom: Klik hier om een reactie achter te laten.

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Meld je hieronder aan met jouw e-mailadres en ontvang als eerste een mailtje wanneer er een nieuw artikel online gaat op mijn blog.

Voeg je bij 12 andere abonnees

You May Also Like