WeerLokaal volledig vernieuwd!

WeerLokaal is een hobby project welk redelijk uit zijn voegen is gegroeid. In 2014 ben ik begonnen met het bouwen van het eerste prototype van deze website. Dat was in die tijd niet meer dan een enkele pagina waarop het weer werd gepresenteerd en via een simpele zoekopdracht kon je het weer ophalen van een andere stad. Dit alles met behulp van de API van OpenWeathermap.

Na dit korte tijd gebruikt te hebben privé, vond ik het tijd om te kijken wat er verder allemaal mogelijk was. Zo doende had ik op het internet een database gevonden met alle landen, regio’s en plaatsen over de gehele wereld. Deze database had ik bovenop de OpenWeatherMap API gelegd, waardoor gebruikers nu niet alleen het weer van hun eigen stad konden opzoeken, maar van praktisch elke plek ter wereld. Dit opende nieuwe mogelijkheden en gaf de website een bredere doelgroep.

Omdat ik graag wilde dat de website meer functionaliteiten bood dan alleen het tonen van het weer, begon ik te experimenteren met het toevoegen van extra informatie en functies. Zo voegde ik bijvoorbeeld een 5-daagse weersvoorspelling toe, zodat gebruikers niet alleen het huidige weer konden bekijken, maar ook een idee kregen van hoe het weer de komende dagen zou zijn. Daarnaast heb ik ook functies toegevoegd zoals het delen van weergegevens op sociale media en het opslaan van favoriete locaties.

Om de website verder te verbeteren, luisterde ik goed naar de feedback en suggesties van gebruikers. Ik heb geleerd hoe ik de website sneller en gebruiksvriendelijker kon maken, en heb verschillende updates en aanpassingen doorgevoerd op basis van deze inzichten.

WeerLokaal is uitgegroeid tot een veelzijdig platform waar mensen van over de hele wereld terecht kunnen om nauwkeurige en actuele weersinformatie op te zoeken. Ik ben er trots op hoe het project zich heeft ontwikkeld en blijf ernaar streven om WeerLokaal te verbeteren en te laten groeien, zodat het voor gebruikers een handige en betrouwbare bron van weergegevens blijft.

Ik hoop dat je geniet van het gebruik van WeerLokaal en dat het je helpt om altijd goed voorbereid op pad te gaan, ongeacht waar ter wereld je ook bent!

9 jaar geleden gestart met het WeerLokaal.

Ik ben gestart met het WeerLokaal ergens in midden 2014 met de grote lancering begin 2015. Het WeerLokaal-platform is ontstaan uit de ambitie om een uitgebreide en gebruiksvriendelijke weer-website te creëren. Het heeft mij enige tijd gekost om het geheel van de grond af aan op te bouwen, terwijl ik tegelijkertijd mijn normale leven en werkzaamheden voortzette.

In eerste instantie was de beta-versie gebouwd in 2014 van het WeerLokaal niet veel meer dan een enkele pagina waarop het weer van Utrecht werd weergegeven, met de mogelijkheid om naar het weer van andere steden te zoeken. Dit alles werd mogelijk gemaakt door de openweathermap API te integreren.

Vervolgens heb ik een lijst gedownload met alle landen, regio’s en plaatsen over de hele wereld en deze gegevens gekoppeld aan de openweathermap API.Dit stelde gebruikers in staat om het weer van verschillende locaties te bekijken. En ging de allereerste versie van mijn site officieel live in januari 2015. Maar ik wilde het platform nog verder uitbreiden.

Daarom heb ik besloten om SneeuwLokaal aan het WeerLokaal-platform toe te voegen. Deze uitbreiding bood gebruikers de mogelijkheid om ook het actuele sneeuwbericht en de sneeuwverwachting te bekijken. Dit was vooral handig voor wintersportliefhebbers en mensen die in gebieden wonen waar regelmatig sneeuwval optreedt.

Maar ik wilde het niet alleen bij Nederland houden. Daarom heb ik ook WeerLokaal België toegevoegd aan het platform. Hiermee kunnen Belgische gebruikers het weer in hun eigen land volgen en op de hoogte blijven van de weersverwachting.

Gedurende de jaren heb ik het ontwerp van de websites meerdere keren vernieuwd om ze modern en aantrekkelijk te houden. Het is geweldig om te zien hoe het WeerLokaal-platform zich heeft ontwikkeld en hoe het steeds meer bezoekers trekt. Ik ben trots op het harde werk dat ik heb geleverd om dit platform tot leven te brengen en ik hoop dat mensen er veel plezier aan beleven en er nuttige informatie uit halen.

Niet alles was een succes. Evenementen was een dagtaak en leverde weinig tot niks op. Los van een paar duizend bezoekers die toevallig meer wilde weten over een evenement. Minder bekend was de website VerkeerLokaal. Deze website toonde de actuele verkeersinformatie, helaas had deze site maar een kort leven vanwege het niet correct kunnen doorkrijgen van de verkeersinformatie. Van fouten leert men en het is uiteindelijk geen verloren tijd omdat je er nieuwe kennis en ervaring door op doet welk toepasbaar kan zijn bij toekomstige projecten.

Waarom was vernieuwing WeerLokaal noodzakelijk

Het vernieuwen van het platform was nodig om toekomst bestendigt te zijn. De grootste reden hiervoor is dat code van de website door de jaren heen een enorme rommel is geworden en het hierdoor niet meer te onderhouden was. Een tweede reden is dat de website niet functioneerde met de laatste versie van PHP8.2. Nu zou je zeggen upgrade de code regel voor regel, maar vanwege de initiale verkeerde opzet was dit geen optie en zonde van de tijd en energie. Vandaar dat het tijd was om volledig opnieuw te beginnen. Dit alles heeft een jaar geduurd, waarvan een half jaar bijna fulltime. Je zou kunnen zeggen dat het een echt mega project was. Vooral om dit alles vanaf nul zonder extern code en bibliotheken op te bouwen.

Gebruik gemaakt van nieuwe technologieën tijdens de bouw van WeerLokaal.

Tijdens de bouw van de nieuwe website heb ik diverse eisen gesteld aan de realisatie van de nieuwe WeerLokaal. Zo moest de website niet langer meer afhankelijk zijn van een enkele weer API, mocht het zo zijn dat de API stopt met bestaan dat de website met minimale aanpassingen kan voortleven. Dit was niet het geval met de oude site. Als OpenWeathermap zou stoppen met bestaan dan zou het per direct over zijn geweest voor WeerLokaal. Dit heb ik met de bouw van de nieuwe site afgevangen

Andere eisen voor het project zijn het gebruik van de laatste web technologieën, waaronder PHP8.2, HTML5, CSS3 en plain javascript (gebruik van jQuery is uit den boze). Verder moet de website zo snel als mogelijk draaien met een zo laag geheugen gebruik. Ook heb ik het gebruik van MySQL tot het minimale gebracht en word er grotendeels gebruik gemaakt van caching via JSON files en het Redis caching platform.

Tijdens de bouw en het schrijven van content voor het nieuwe platform heb ik veelvuldig gebruik gemaakt van ChatGPT 3.5. ChatGPT heeft me ondersteund met het oplossen van code technische problemen. En het genereren van pagina contact. Echter merkte ik wel op dat ChatGPT3.5 verre van foutloos is en deze onbetrouwbaar is bij het generen van code voor het WeerLokaal. In 90% van alle gevallen moest ik als nog de code zelf opnieuw schrijven.

Wat is er nieuw op het WeerLokaal

Naast alle nieuwe technologieën die het WeerLokaal gebruikt hebben we ook tal van nieuwe zichtbare functies toegevoegd aan het platform. Het gaat hierbij om het stookalarm, aardbeving alarm, weergave van de luchtkwaliteit, het overzicht van museums, dierentuinen, pretparken en meer en een herintroductie van het blog. Hieronder zal ik een korte introductie geven van al deze functies.

Stookalarm

Het stookalarm is opgezet door het RIVM om een waarschuwing uit te geven wanneer het onverantwoordelijk is om je houtkachel of open haart aan te steken. Het RIVM geeft per provincie advies op basis van weersverwachtingen en de luchtkwaliteit. Bij weinig wind blijft de rook langer hangen. En als de luchtkwaliteit al slecht is, bijvoorbeeld bij smog door fijn stof, verergert rook de situatie. Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving. Het stookalarm wordt om 12.00 uur afgegeven en geldt voor de namiddag en avond van die dag. Als de weersomstandigheden en/of de luchtkwaliteit niet verbeteren tijdens de nacht, kan het zijn dat het alert langer van kracht blijft.

Op de nieuwe site van het WeerLokaal zie de direct een melding aan de bovenkant van de website wanneer er een melding is afgegeven. Ook heb ik een overzicht pagina opgezet waar de status van het stookalarm kan terugvinden per provincie. Met daarbij de nodige informatie.

Aardbeving alarm

Het aardbeving alarm is misschien wat minder interessant voor mensen die in de randstad wonen, maar kan wel interessant zijn voor mensen die rondom Groningen of Limburg wonen. De recente geschiedenis van aardbevingen in Nederland heeft laten zien dat bepaalde gebieden, zoals de Groningse provincie, gevoelig zijn voor seismische activiteit als gevolg van gaswinning. Deze aardbevingen kunnen variëren in intensiteit en worden gemeten op de schaal van Richter.

Kort na registratie van de aardbeving verschijnt er een melding op het WeerLokaal met de locatie en kracht van de betreffende aardbeving. Op deze manier kunnen mensen die zich in het getroffen gebied bevinden op de hoogte worden gehouden van de situatie en mogelijke gevolgen. Dit kan hen helpen om tijdig maatregelen te nemen en zichzelf of hun eigendommen te beschermen.

Daarnaast is er een overzichtspagina in het leven geroepen waarop de laatste 30 aardbevingen zijn terug te vinden. Dit biedt een handig naslagwerk voor mensen die meer willen weten over de seismische activiteit in Nederland. Op deze pagina kunnen ze informatie vinden zoals de datum, locatie, kracht en eventuele gevolgen van elke aardbeving. Dit kan nuttig zijn voor wetenschappers, onderzoekers en geïnteresseerde lezers die geïnformeerd willen blijven over de seismische activiteit in ons land.

Het aardbeving alarm en het overzicht van aardbevingen op het WeerLokaal dragen bij aan het vergroten van het bewustzijn en de kennis over aardbevingen in Nederland. Door mensen tijdig te informeren en middelen te bieden om zich voor te bereiden of te reageren op een aardbeving, kunnen we de veiligheid en het welzijn van mensen in de betrokken gebieden helpen waarborgen.

Dagje weg

Dagje Weg is een nieuw onderdeel op de site waarbij we een overzicht geven van alle museums, dierentuinen, pretparken, evenementen en festivals in Nederland. Of je nu op zoek bent naar een educatieve ervaring in een museum, een avontuurlijke dag in de dierentuin, een adrenalinekick in een pretpark, of wilt genieten van een sfeervol festival, Dagje Weg biedt voor elk wat wils.

Met ons uitgebreide aanbod willen we bezoekers informeren over interessante bestemmingen en evenementen in het hele land. Of je nu een lokale inwoner bent of op bezoek komt, onze website helpt je bij het plannen van een onvergetelijk dagje uit. We presenteren gedetailleerde informatie over de bezienswaardigheden, zoals openingstijden, toegangsprijzen, bereikbaarheid en faciliteiten, zodat je goed voorbereid op pad kunt gaan.

Bovendien willen we je helpen om rekening te houden met andere belangrijke aspecten van je dagje weg, zoals het weer. Niets is vervelender dan onverwacht slecht weer tijdens je uitstapje. Met ons innovatieve weerbericht-systeem laten we je het actuele weer zien op de locatie van je keuze. Zo kun je je dagje weg plannen en ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent, of je nu je regenjas moet meenemen of juist kunt genieten van een stralende zon.

Dagje Weg is je ultieme gids om het meeste uit je vrije tijd te halen. Of je nu een gezinsuitje plant, een dagje weg met vrienden, of een romantische activiteit met je partner, wij staan klaar om je te inspireren en te informeren. Dus neem een kijkje op onze website, kies je favoriete bestemming, en maak je klaar voor een geweldige dag vol avontuur en plezier.

Ook SneeuwLokaal vernieuwd!

Naast het WeerLokaal heeft ook SneeuwLokaal een grafische update gekregen. Deze website was een redelijk achterbleven kindje, waarop informatie stond welk niet meer up-to-date was en zaken als sneeuwhoogtes welk al jaren niet meer waren geüpdatet. Mocht ik in de toekomst een API vinden die de sneeuwhoogtes doorgeeft van de populaire ski banen wil ik deze zeker als nog gaan toevoegen aan SneeuwLokaal. Maar voor nu is er op deze website een mooie geanimeerde afbeelding te vinden van waar de winterse neerslag valt.

Toekomst plannen WeerLokaal

Nu de eerste versie van het WeerLokaal live staat is het tijd om naar de toekomst te kijken van de website. Op de achtergrond ben ik al druk bezig met de komende updates van het WeerLokaal platform. Het platform bestaat op dit moment uit drie websites. weerlokaal.nl, sneeuwlokaal.nl en het beheerplatform. In de toekomst zullen we de Belgische website ook weer terugbrengen. Verder heb ik nog andere toekomstplannen op mijn lijst staan.

Weerfoto’s

Voor de nabije toekomst wil ik weerfoto’s gaan opnemen binnen de website. Het idee is dat bezoekers hun weerfoto’s met ons delen en dat wij deze via ons platform tonen aan alle bezoekers. Dit interactieve concept stelt ons in staat om een levendige gemeenschap van weerliefhebbers te creëren en tegelijkertijd een unieke en persoonlijke ervaring voor onze bezoekers te bieden.

Met het delen van weerfoto’s kunnen bezoekers niet alleen hun passie voor meteorologie delen, maar ook hun talenten als fotograaf tentoonstellen. Of het nu gaat om adembenemende zonsondergangen, dramatische wolkenformaties of kleurrijke regenbogen, we zijn vastbesloten om de schoonheid en diversiteit van het weer vast te leggen.

Daarnaast hebben we plannen om de mooiste weerfoto’s een prominent plekje te geven op de website, met name in de cover van de gemeentepagina’s. Hierdoor kunnen we niet alleen de visuele aantrekkingskracht van deze foto’s benutten, maar ook onze lokale gemeenschap betrekken bij het delen en waarderen van regionaal weer. Dit zal bijdragen aan een gevoel van verbondenheid en trots voor onze regio.

We geloven dat dit initiatief ons in staat zal stellen om meer waarde toe te voegen aan onze website en om een betrokken gemeenschap aan te trekken. Of het nu gaat om professionele fotografen, amateur meteorologen of gewoon enthousiaste natuurliefhebbers, iedereen is welkom om bij te dragen aan deze fascinerende verzameling van weerfoto’s.

Dus laten we samen enthousiast zijn over het weer en de schoonheid ervan vastleggen op onze website! Deel uw foto’s, inspireer anderen en verken de vele gezichten van het weer, rechtstreeks vanuit onze gemeenschap.

Favorieten

Een andere spannende en nuttige feature is het toevoegen van favorieten. Met deze functionaliteit kunnen gebruikers hun persoonlijke lijst van favoriete plaatsen samenstellen, waarvan ze direct en gemakkelijk het weer willen weten. Of het nu gaat om de locatie van hun favoriete vakantiebestemming, de stad waarin ze wonen of gewoon een plek die ze regelmatig bezoeken, deze favorietenlijst zorgt voor snel en direct toegang tot de weersinformatie die het belangrijkst is voor de gebruikers.

Het toevoegen van favorieten biedt een gevoel van maatwerk en personalisatie. Gebruikers kunnen zelf bepalen welke plaatsen voor hen het belangrijkst zijn en deze gemakkelijk markeren als favoriet. Met slechts een paar klikken kunnen ze dan handig en snel het actuele weerbericht van deze favoriete locaties bekijken.

Om deze functionaliteit succesvol te implementeren, is het nodig om na te denken over de beste manier om de favorieten op te slaan en weer te geven. Een intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface is cruciaal om de gebruikers in staat te stellen eenvoudig hun favoriete plaatsen toe te voegen en te beheren. Het is ook belangrijk om de mogelijkheid te bieden om favorieten te bewerken of te verwijderen, zodat gebruikers hun lijst altijd up-to-date kunnen houden.

Door het toevoegen van favorieten wordt de ervaring met het WeerLokaal nog persoonlijker en praktischer. Het stelt gebruikers in staat om op een efficiënte manier de weersinformatie te bekijken die het belangrijkst is voor hun dagelijkse leven en activiteiten. Of het nu gaat om het plannen van een uitstapje, het voorbereiden van een evenement of gewoon het weerbericht van de plaats waar ze wonen, met favorieten hebben gebruikers direct toegang tot de weersinformatie die voor hen het belangrijkst is.

Doorontwikkeling website.

Naast de genoemde functies is het natuurlijk ook van belang om de site zelf te blijven door ontwikkelen. Zo moet de content van de site zo up-to-date mogelijk blijven en verbeterd worden waar nodig. Een lancering van een nieuwe site betekent niet dat het werk klaar is. Maar wel dat er ruimte is voor het verbeteren en uitbreiden van de website.

Zin om te helpen?

Mocht je zelf interesse hebben om te helpen met het verbeteren van de website. Hierbij kun je denken aan het schrijven van content, blogs of wat je maar te binnenschiet ben je altijd van harte welkom. Let wel op dat de website een hobby project is en er geen budgetten zijn ter investering. Wie weet dat dit in de toekomst nog zal veranderen.

Hoe dan ook mocht je willen helpen mag je me altijd een mailtje sturen.

Vond je dit een leuk blog artikel dan is een reactie altijd welkom: Klik hier om een reactie achter te laten.

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Meld je hieronder aan met jouw e-mailadres en ontvang als eerste een mailtje wanneer er een nieuw artikel online gaat op mijn blog.

Voeg je bij 9 andere abonnees

Dit vind je misschien ook leuk