Te veel advertenties op YouTube. De oplossing?

Estimated read time 6 min read

De laatste paar jaar is de hoeveelheid advertenties op YouTube enorm toegenomen. Het is op het moment zelfs zo erg dat ik op het punt sta om geheel te stoppen met YouTube. In elk geval op mijn iPhone en iPad. Op het moment dat ik een filmpje wil bekijken op mijn telefoon start ik de YouTube app, klik het filmpje aan en krijg gelijk 2 advertenties met als ik mazzel heb 15 seconden elk. Deze advertenties zijn doorgaans ook niet weg te klikken. Na het zien van deze advertenties mag ik eindelijk het filmpje kijken wat ik wilde zien, waarna ik na welgeteld 2 minuten gelijk weer reclame onder mijn neus gedrukt krijgt. Dit is vaak ook het moment dat ik stop met kijken van YouTube en een duimpje omlaag geef op een filmpje wat een duimpje omhoog hoort te krijgen. In het geval dat het lukt om het filmpje geheel af te kijken word er op het einde ook nog eens reclame getoond. Van vaak 30 seconden, maar ik ben in het verleden ook wel eens reclame filmpjes tegen gekomen van 15 minuten en meer! En dat voor een YouTube filmpje van 5 minuten.

YouTube Premium als oplossing?

Nu hoor ik je al denken. Waarom neem je geen abonnement op YouTube door YouTube Premium aan te schaffen om af te komen van al die advertenties. Dit is iets wat ik graag zou willen overwegen. Ware niet dat ik dan nog steeds niet van de advertenties af ben. Heel veel YouTube filmpjes bevatten reclame voor VPN platformen, studie websites of product placements.

Maar hoeveel kost een YouTube abonnement per maand? YouTube hanteert meerdere prijzen voor verschillende abonnementen. Ik heb ze hieronder eventjes voor je opgesomd.

Apple AppstoreYouTube website
YouTube Premium€ 15,99€ 11,99
YouTube Premium Family€ 22,99€ 17,99
YouTube Premium Lite€ 8,99€ 6,99

Zoals je kan zien zit er een gigantisch prijsverschil tussen de prijzen in de YouTube applicatie en de website van YouTube zelf. Het lijkt er op dat Google de prijs heeft verhoogd met de Apple tax. Dit is iets dat vaker voorkomt, het is dan ook altijd raadzaam om de prijzen op de website te vergelijken met de prijzen in de app. Voor je het weet betaal je het dubbele voor het zelfde product, omdat je het abonnement op de verkeerde manier hebt afgesloten. Een bijkomend iets is dat je vaak moet betalen via een creditcard.

Wat is het alternatief?

Helaas is stoppen met YouTube geen oplossing op het moment. Zelf kijk ik meerdere series en zoek ik naar filmpjes over self-improvement. Maar ook documentaires kijk ik regelmatig om mijn wereldkennis te verbreden. Los van kijken deel ik zelf ook via YouTube filmpjes van mijn gitaar leercurve. Deze deel ik via mijn YouTube kanaal Jan’s Guitar Journey.

Het onderstaande alternatief is minder legaal en werkt alleen op een laptop of vaste computer. Ik blokkeer namelijk alle advertenties op YouTube. Ook de advertenties die de videomakers zelf hebben toegevoegd in hun video’s. Ik heb binnen mijn browser Firefox namelijk meerdere plug-ins geïnstalleerd om dit mogelijk te maken. uBlock Origin en SponsorBlock vormen de basis om advertenties te weren op YouTube.

uBlock Origin
Blokkeert alle advertenties overal op internet en ook binnen YouTube zelf.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/ublock-origin/

SponsorBlock
Blokkeert alle advertenties in video’s zelf op YouTube
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/sponsorblock/

YouTube-shorts block
Verwijderd alle YouTube shorts video’s uit de website.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/youtube-shorts-block/

Mocht je gebruik maken van Google Chrome of een andere browser dan zou het kunnen zijn dat niet alle plugins beschikbaar zijn. Zelf gebruik ik Firefox in mijn dagelijkse leven en heb mijn plug-ins daar ook op gebaseerd.

YouTube ads blokkeren op iPhone/iPad

Na wat zoeken ben ik uiteindelijk toch nog een oplossing tegengekomen welk ook bruikbaar is op de iPhone en iPad. Er zijn een tweetal browser plugins voor Safari waarmee advertenties indirect worden geblokkeerd. Dit werkt dan ook niet binnen de YouTube app van Google zelf, maar alleen in de browser op de iPhone en/of iPad.

De eerste is Vinegar. Deze plugin vervangt het video object op de site, waardoor advertenties verwijderd worden. De tweede plugin is SponsorBlock. Hiermee kun je gesponsorde inline advertenties blokkeren. Heb deze laatste plugin niet getest en weet ook niet zeker of deze plugin werkt in combinatie met Vinegar.

Vinegar is via de onderstaande link te kopen voor €1,99 in de Apple Appstore.
https://apps.apple.com/nl/app/vinegar-tube-cleaner/id1591303229?l=en

SponsorBlock for YouTube is via onderstaande link te koop voor €2,99 in de Apple Appstore.
https://apps.apple.com/nl/app/sponsorblock-for-youtube/id1573461917?l=en

Slotwoord

Het is jammer dat ik als gebruiker genoodzaakt ben om dit soort extreme maatregelen te moeten nemen om op een fatsoenlijke manier YouTube te kunnen gebruiken. Laat ik vooropstellen dat ik niet tegen advertenties ben, maar de manier en grote hoeveelheid advertenties zoals nu op YouTube het geval is laat mij geen andere keuze dan deze te blokken. Ik merk ook op dat steeds meer mensen op internet klagen over dat er te veel advertenties zijn op YouTube. Wat duidelijk laat zien dat ik niet alleen sta en YouTube over de streep is gegaan met advertenties. Ik hoop dat YouTube dit in de toekomst gaat oppakken en hun eigen video platform weer toegankelijker en vriendelijker gaat maken. Tot die tijd hebben wij als gebruiker gelukkig te mogelijkheid om YouTube weer toegankelijk te krijgen. Al is het niet helemaal netjes, maar soms moet je jezelf beschermen tegen de grote industrieën.

Hopelijk heb ik jullie met deze blog enig sinds geholpen om YouTube weer een stuk bruikbaarder te krijgen. Mocht je zelf nog tips of gewoon een opmerking hebben zijn deze altijd welkom in de reacties hieronder.

Vond je dit een leuk blog artikel dan is een reactie altijd welkom: Klik hier om een reactie achter te laten.

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Meld je hieronder aan met jouw e-mailadres en ontvang als eerste een mailtje wanneer er een nieuw artikel online gaat op mijn blog.

Voeg je bij 12 andere abonnees

You May Also Like