Philips Hue verlichting bedienen met HueWeasel

Estimated read time 4 min read

In de laatste twee weken ben ik bezig geweest met het project HueWeasel. Dit is een interne webapplicatie gekoppeld aan de Philips Hue verlichting. Door middel van deze applicatie kan ik mijn verlichting bedienen en configureren.

Nu zul je je afvragen waarom iets maken wat er al is. Er zijn namelijk al verschillende applicatie te vinden om de Philips Hue verlichting mee te kunnen bedienen. Hierbij te denken aan de Philips Hue App van Philips zelf en IFTTT. De door mee bekeken applicaties bieden namelijk niet wat ik wil en zijn niet slim genoeg.

IFTTT-push-notification

Laten we eerst kijken naar IFTTT waarom deze niet voldoet aan mijn wensen. Met IFTTT kun je recepten aanmaken om de verlichting te kunnen bedienen. Bij het aanmaken van een recept kun je een kiezen om de verlichting bijvoorbeeld bij elke email te laten knipperen. Echter kun je niet opgeven dat je de verlichting alleen tussen 9:00 en 22:00 wilt laten knipperen. Gevolg is dat de verlichting dus ook om twee uur in de nacht gaat knipperen wanneer er een email bericht binnen komt. Een tweede probleem is dat bij het kiezen van je verlichting alleen de keuze hebt tussen één of alle lampen. Wil je twee lampen laten knipperen bij het binnenkomen van een nieuwe email kan dit dus niet.

Wat je eigenlijk wilt hebben is dat je meerdere regels kan opgegeven. Kortom wat je wilt is. Laat twee lampen rood knipperen tussen 9:00 en 22:00 bij het ontvangen van een nieuw mailbericht.

Een tweede probleem wat je met IFTTT hebt is dat wanneer je een recept om 9:00 wilt laten uitvoeren dat de kans bestaat dat het recept per om 9:15 word uitgevoerd. Ook komt het wel eens voor dat een recept geheel niet word uitgevoerd.

Mijn conclusie hierdoor is dat IFTTT niet betrouwbaar genoeg is om de Philips Hue verlichting mee te bedienen.

Wat is het doel van HueWeasel?

Nu is het doel van HueWeasel niet zo zeer om IFTTT geheel te vervangen, maar wel om bepaalde taken over te halen naar een lokale omgeving. Ik wil namelijk een platform neerzetten waarmee ik mijn verlichting kan voorprogrammeren. En uiteindelijk wil ik de verlichting slimmer maken. Dit wil ik gaan doen door HueWeasel te koppelen aan de lokale weersvoorspelling en zonsopkomst en zonsondergang.

De basis gelegd

huewaeselIn de afgelopen twee weken heb ik een basis gelegd voor de webapplicatie HueWeasel. Als basis heb ik gebruik gemaakt van de PHP API “Phue-master”. Hier heb ik mijn eigen voorkant voor gebouwd, waarmee ik mijn verlichting kan bedienen. Ook bevat de applicatie de mogelijkheid om verlichting schema aan te maken en te beheren. En is het mogelijk om een tijdschema aan te maken waarop de verlichting in of uit moet worden geschakeld.

Voor de uitdaging heb ik gekozen om de webapplicatie te draaien vanaf een Android tablet. Het is natuurlijk onzin om een computer 24 uur per dag te laten draaien en een tablet is een heel stuk zuiniger in gebruik. Nadeel is wel dat de tablet niet al te zwaar belast kan worden, aangezien een tablet een heel stuk minder intern geheugen bevat dan een computer. Om deze reden maak ik dan ook geen gebruik van MySQL. Als alternatief maak ik gebruik van SQLite.

Maar goed, de basis is gelegd en in de komende weken word het tijd om HueWeasel een stuk slimmer te gaan maken. Ik zal jullie op de hoogte houden met updates over de webapplicatie wanneer ik wat verder ben met de ontwikkeling.

Schermafbeelding 2015-05-31 om 17.53.21  Schermafbeelding 2015-05-31 om 17.53.11Schermafbeelding 2015-05-31 om 17.55.29

 

Vond je dit een leuk blog artikel dan is een reactie altijd welkom: Klik hier om een reactie achter te laten.

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Meld je hieronder aan met jouw e-mailadres en ontvang als eerste een mailtje wanneer er een nieuw artikel online gaat op mijn blog.

Voeg je bij 12 andere abonnees

You May Also Like