Opinie: Nederlandse overheid moet zich schamen voor opvangbeleid vluchtelingen

Estimated read time 5 min read

Het zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan, maar in de laatste maanden komt de vluchtelingen opvang in Ter Apel keer op keer voorbij in het nieuws. Zo ook vandaag weer een artikel op nu.nl dat vluchtelingen niet langer welkom zijn op het grasveld voor het aanmeldcentrum bij de ingang van het vluchtelingenkamp in Ter Apel. Misschien ligt het aan mij, maar hoe kan het dat er voor een probleem wat al een meer dan een jaar gaande is nog steeds geen oplossing is gevonden. En de mensen keer op keer aan hun lot worden overlaten en zelfs worden bestolen… door de Nederlandse overheid.

Wat is het probleem?

Door onrust in onder andere Afrika, Oekraïne en meer landen langs de Europese buitengrenzen is er een enorme vluchtelingen stroom opgang gekomen richting Europa. Daarbij zitten veel gelukzoekers, maar ook mensen die opvang horen te krijgen en willen integreren binnen de Nederlandse samenleving. Voor die laatste groep heb ik volledig respect. Maar ik zal mijn persoonlijk mening zoveel mogelijk buitenbeschouwing laten op dit vlak, aangezien het hebben van een mening al tot woedende blikken kan lijden. Awel. Wat ik zei, is dat de stroom van vluchtelingen zo gigantisch geworden dat Nederland en Europa het niet meer aan kan.

Zo werd er in de laatste jaren al veelvoudig een oproep gedaan dat meer gemeentes vluchtelingen moet gaan huisvesten. Echter zijn de problemen vandaag de dag zo groot dat de gehele Nederlandse economie en samenleven op barsten staat. Waardoor er op dit moment honderden mensen met andere woorden vluchtelingen op straat moeten slapen en geen onderdak krijgen of zicht krijgen op een oplossing. Enig voordeel is dat het zomers weer is waardoor het ’s nachts niet koud is. Maar kom op joh! Los de problemen eens op, niet van de vluchtelingen stroom maar van de eerste opvang voor deze mensen.

Waar gaat het fout?

Hoewel ik er vrij ver vanaf sta en hierdoor geen volledig beeld heb, zie ik wel dat er heel veel structureel fout gaat. Hoe kan het bijvoorbeeld dat er na jaren nog steeds geen oplossing is voor het opvangen van vluchtelingen, waardoor mensen nu buiten op het grasveld in Ter Apel moeten verblijven en slapen.

Zo was er een initiatiefnemer die 200 tenten heeft gedoneerd aan de vluchtelingen, waarbij de tenten nog geen dag later werden afgepakt van de vluchtelingen door de Nederlandse overheid. Men vergeet hierbij dat de tent naast onderdak ook een plek is waar mensen hun spullen in kunnen beschermen tegen diefstal. Tentenkampen zijn normaal gesproken geen goede oplossing, maar kan wel een goede oplossing zijn voor mensen die enkele nachten buiten moeten slapen voordat ze zichzelf kunnen aanmelden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Ook besloot het COA zonder overleg met de gemeenten tenten te plaatsen op hun eigen terrein voor de opvang van vluchtelingen. Echter werden ze teruggefloten en gesommeerd door de gemeente om de tenten per direct weer af te breken. Deze tenten zijn geen onderdeel van het bestemmingsplan en mochten dus niet worden geplaatst. Opnieuw blijkt dat de gemeente niet hulpbehoevend en meehelpt om de problemen op te lossen. Enige wat ze doen is alles tegenwerken en jaren vergaderen over een heel simpel probleem.

Niemand wil vluchtelingen opvangen, iets wat ik zelf totaal begrijp. Wij Nederlanders moeten al meer dan 11 jaar wachten om een woning te krijgen. In Haarlemmermeer is dat zelfs 17 jaar! In andere woorden je moet je al inschrijven voor een sociale huurwoning voor dat je geboren bent. Laat staan hoe oneerlijk het dan is als een vluchteling die net enkele maanden in Nederland is jouw mogelijk huis kunnen bemachtigen. Niet alleen dat ze krijgen ook nog eens tal van meubels en apparatuur erbij.

Hoe simpel op te lossen?

Het oplossen van de vluchtelingenstroom uit bijvoorbeeld Afrika is iets wat Nederland niet kan oplossen. Dit zal op Europeesvlak moeten worden opgelost. Hierbij zou je kunnen denken aan het verder dichtgooien van de grenzen. Of betere opvang regelen voor vluchtelingen in hun eigen land of binnen Europa. Maar ook zou een optie kunnen zijn om de onveilige landen proberen veiliger te kunnen maken. Daarnaast zouden mensen die afgewezen zijn door de Nederlandse overheid per direct het land uitgezet moeten worden en niet pas na 10 jaar wachten.

Verdere oplossingen voor Ter Apel zijn heel simpel, bouw meer opvangruimtes voor vluchtelingen. Als bouwen te veel tijd kost, plaats dan wooncontainers of tenten. En als er geen ruimte meer is, dan moet er misschien een tweede of een derde aanmeldcentrum komen voor vluchtelingen. Dit alles om verdere overlast te beperken zodat er minder overlast is voor omwonenden binnen de gemeente Ter Apel. Dit alles kan binnen een paar weken geregeld zijn. Geloof je me niet? Kijk dan maar eens naar China hoe ze in vijf dagen een ziekenhuis voor 1500 patiënten konden neerzetten tijdens de COVID pandemie.

Oplossing is heel simpel meer doen en minder praten, maar wel luisteren naar de omwonende.

Vond je dit een leuk blog artikel dan is een reactie altijd welkom: Klik hier om een reactie achter te laten.

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Meld je hieronder aan met jouw e-mailadres en ontvang als eerste een mailtje wanneer er een nieuw artikel online gaat op mijn blog.

Voeg je bij 12 andere abonnees

You May Also Like