Mijn smarthome

Estimated read time 4 min read

Waar het begon

Het begin van mijn smart home is begonnen in het jaar 2011. In december kreeg ik van mijn toenmalige werkgever de Philips Hue Iris. Dit is een kleuren sfeerlamp voor in de woonkamer gemaakt door Philips. Nu 8 jaar later doet deze lamp het nog perfect en is intussen onderdeel geworden van mijn smart home.

Slaapkamer

Pas enkele jaren later begon het echte begin van mijn smart huis. Om precies te zijn kort nadat ik in mijn huidige (koop)woning trok in Nieuwegein. In mijn woning liep ik namelijk tegen het probleem aan dat ik in mijn slaapkamer geen lichtschakelaar heb. In het begin heb ik gebruik gemaakt van een simpele knipschakelaar op de stroomkabel van de plafondlamp. Maar dit was verre van ideaal. Elke keer als ik de lamp aan of uit wilde doen moest ik op het bed klimmen om bij de schakelaar te komen. Al snel viel mijn oog op de Philips Hue White lamp met losse wand schakelaar. Een fantastisch oplossing naar mijn idee. Later zijn er in mijn slaapkamer nog twee extra Philips Hue Bloom White bijgekomen om tot een ideale verlichting te komen in de slaapkamer. Het leukste aan de huidige opstelling is dat de verlichting me elke ochtend wakker maakt op het ingestelde tijdstip.

Woonkamer

Ook in mijn woonkamer heeft de Philips Hue verlichting zijn plek gevonden. Zo heb ik op dit moment twee Philips Hue Iris lampen staan op de wandkast. Deze verzorgen een vriendelijk licht op de muur. Verder heb ik een Philips Hue Bloom op de kast staan voor verlichting in de entree van mijn woonkamer. Op mijn eettafel staat een mooie witte Philips Hue Beyond Tafellamp. Deze lamp is in staat om twee kleuren licht tegelijkertijd te tonen. Dit geeft een mooi kleurverloop. Al deze lampen gaan automatisch aan wanneer ik thuis ben rond zonsondergang. Dit is echt relaxt geen geren meer naar mijn Philips Hue Tap lichtschakelaar.

Keuken

Ook mijn keuken heeft er aan moeten geloven. Hoe wel ik het hier nog relatief simpel heb weten te houden. Zo heb ik mijn keuken voorzien van een Philips Hue lichtstrip Plus om het aanrecht te verlichten. Niet dat ik onvoldoende verlichting had in de keuken, maar meer omdat de meeste lampen in de keuken halogeen zijn en vrij veel stroom gebruiken. En natuurlijk omdat het oog ook wat wilt. Niets mooiers dan om de verlichting in de keuken te laten aansluiten op de verlichting in de woonkamer.

Hal

De hal heb ik voorzien van een Philips Hue White lamp in combinatie met een bewegingssensor. Dit is ideaal wanneer je ’s avonds thuis komt en de verlichting direct voor je word ingeschakeld.

Wat heb ik in huis

 • Philips Hue verlichting
 • Philips Hue Motion
 • Tado radiator knoppen
 • Eve weather
 • Eve Energy
 • Google Home mini
 • Netatmo Healthy Home Coach

Is er een ruimte die nog niet slim is?

Je mag het geloven of niet, maar er is nog een ruimte in mijn woning die nog niet slim is. Dat betreft mijn badkamer. Deze is op dit moment nog dom. De enige luxe in deze badkamer is het Whirlpool bubbelbad waar muziek uitkomt. Graag zou ik in deze ruimte de verlichting slim willen maken, maar dit is niet makkelijk om te doen, omdat de verlichting voor de badkamer met zwakstroom word bedient. Ook heb ik geen stroompunten in de badkamer waarop ik eventueel apparaten zou kunnen aansluiten. Dit alles zorgt al voor de nodige beperking.

Wat mis is nog?

 • Lichten aansturen op basis van daglicht/weer
 • verlichting niet uitschakelen na detectie beweging
 • Homekit ondersteuning voor rolgordijnen
 • In elkaar overvloeien van licht schema’s

Vond je dit een leuk blog artikel dan is een reactie altijd welkom: Klik hier om een reactie achter te laten.

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Meld je hieronder aan met jouw e-mailadres en ontvang als eerste een mailtje wanneer er een nieuw artikel online gaat op mijn blog.

Voeg je bij 12 andere abonnees

You May Also Like