Kraanwater drinken is raar?!

Estimated read time 4 min read

Enige tijd terug was ik op kantoor mijn drinkfles aan het vullen met kraanwater uit de keukenkraan. Een collega welk op dat moment ook in de keuken aanwezig was keek me raar aan. En vroeg me waarom ik water uit de kraan dronk in plaats van drinkwater uit plastic fles. Antwoord is voor mij heel simpel, er is niks mis met kraanwater en het is nog gezonder ook. En dan spreek ik nog niet eens over de 600 euro die ik hiermee jaarlijks bespaar.

Maar eigenlijk is het een rare vraag om te stellen. Iedereen weet namelijk dat kraanwater in Nederland veilig is om te drinken. Los daarvan ik drink mijn hele leven al water uit de kraan. Totaal niks mis mee en tot dus ver ben ik er nog nooit ziek door geworden. In deze blog laat ik een paar voors en tegens zien over drinkwater. Hopelijk helpt dit blog je om een extra inzicht te krijgen over drinkwater. Al verwacht ik dat het meeste wat ik in dit blog heb weggeschreven algemene kennis is.

Waarom ik geen flessenwater drink

Het drinken van flessenwater is voor een deel van de Nederlanders de normaalste zaak van de wereld. Sommige denken dat kraanwater ongezond is en niet geschikt is voor consumptie of gewoon vies smaakt. Echter kan hetzelfde gezegd worden over flessenwater. Naar mijn eigen inzicht is het gebruik van flessenwater velen malen ongezonder dan kraanwater. De enige reden om misschien voor flessenwater te kiezen is voor als je minder hard water wilt drinken.

Maar nu rest natuurlijk nog de vraag waarom ik geen flessenwater drink. Zoals ik eerder al aangaf zijn er een aantal redenen waarom ik geen water drink uit een plastic fles.

  • 93% van fleswater bevat microplastic
  • Kraanwater wordt strenger gecontroleerd dan flessenwater
  • Flessenwater is 1000x duurder dan kraanwater!
  • Kraanwater is afvalvrij

93% van fleswater bevat microplastic!

In 2018 is er in Amerika onderzoek gedaan naar de hoeveelheid microplastic in flessenwater. Van de 259 onderzochte flessen bevatte 93% microplastics. Deze flessen bevatten een gemiddelde van 325 microplastic deeltjes per liter. In de watermonsters werden vooral polypropyleen, nylen en polyethyleentereftalaat (PET) aangetroffen. Al deze microplastics wil je natuurlijke niet in je lichaam hebben. Hoewel er nog geen hard bewijs is dat microplastic schadelijk is voor het menselijk lichaam, ga ik er persoonlijk van uit dat dit op lange termijn wel het geval is. Evenals fijnstof of het roken van sigaretten. Al deze stoffen hopen zich op in het lichaam en veroorzaken op termijn kanker of een andere vorm van ziekte. Hoe dan ook je wilt zo min mogelijk troep in je lichaam hebben.

Is kraanwater altijd gezonder dan fleswater?

Nee, in enkele gevallen is het gezonder om te kiezen voor drinkwater uit flessen in plaats van kraanwater. Dit is met name wanneer je in een (oud) huis woont met loden waterleidingen of net nieuwe leidingen of kranen hebt geplaatst. Dit laatste is vaak het geval in een nieuwbouw woning of na een verbouwing van je keuken. In geval van nieuwbouw kun je het beste eerst een paar maanden wachten met het drinken van kraanwater. Mocht je (oude) huis nog loden waterleidingen bevatten dan is het verstand om deze op korte termijn te laten vervangen. Kraanwater bevat mogelijk een te hoge concentraties lood. Hierdoor vormt drinken ervan met name een risico voor zwangere vrouwen en jonge kinderen.

Slotwoord

Zelfs na het schrijven van dit blog ben ik er nog meer van overtuigt dat kraanwater nog steeds een goede keuze is. Het is beter voor het milieu omdat er geen plastic afval wordt gebruikt. Betere controle op de kwaliteit van het drinkwater in tegenstelling tot flessenwater en het is nog 1000x goedkoper ook! Wat wil je nog meer.

Wat is jouw gedachten over drinkwater? Drink jij flessenwater uit de supermarkt of gewoon kraanwater. En waarom kies je voor het een of het ander. Ik hoor graag jullie gedachten hierover in de comments hieronder.

Vond je dit een leuk blog artikel dan is een reactie altijd welkom: Klik hier om een reactie achter te laten.

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Meld je hieronder aan met jouw e-mailadres en ontvang als eerste een mailtje wanneer er een nieuw artikel online gaat op mijn blog.

Voeg je bij 12 andere abonnees

You May Also Like