Kalimba mijn tweede muziek instrument

Estimated read time 4 min read

Afgelopen donderdag heb ik mijn tweede muziek instrument ontvangen. Het gaat om de Kalimba met 17 tongen van Woodley. De Kalimba is een duimpiano welk van origine uit Afrika komt. Je bespeelt dit instrument dan ook met beide duimen. Wat hierbij wel belangrijk is is dat je nagels niet te kort zijn, zodat je een mooi helder geluid uit het instrument krijgt. Aanbevolen is een nagellengte van 2-3 mm.

Een van de eerste vragen die ik gelijk kreeg of deze Kalimba mijn elektronische gitaar zal gaan vervangen. Hier kan ik een heel simpel antwoord opgeven. Nee, deze Kalimba zal mijn elektrische gitaar niet vervangen. Ik zal ook zeker doorgaan met het spelen van gitaar.

Hoe ben ik in aanraking gekomen met de Kalimba?

De Kalimba heb ik leren kennen via het YouTube kanaal van April Yang. Ze woont zelf in Hong Kong en heeft meerdere filmpjes gemaakt met covers van diverse muziek nummers. Ook heeft April Yang op haar YouTube kanaal verschillende beginnerslessen en tabs staan. Haar YouTube kanaal was voor mij de inspiratie om meer covers te beluisteren met de Kalimba als instrument.

Over tot aanschaf van mijn Kalimba

Na een paar weken rond gekeken te hebben op het internet en aftasten of dit muziek instrument iets voor mij zou kunnen zijn. Had ik woensdag middag de knoop doorgehakt en mijn Kalimba van bamboehout besteld via bol.com. De dag er op werd het pakket in de namiddag bij mij thuis afgeleverd. Enkele minuten later had ik het pakket uitgepakt en de Kalimba in de hand genomen om de eerste tonen te spelen. Heb hiervan een geluidsfragment kunnen opnemen met mijn telefoon. Je kunt hem hieronder beluisteren mocht je hier interesse in hebben.

Wat werd er meegeleverd met de Kalimba van Woodley?

Zoals je op de foto onder dit paragraaf kan zien word de Kalimba geleverd met de nodige toebehoren. Waaronder een opberghoes, stemhamer, stickers (voor het leren van de noten), schoonmaakdoekje, twee duimbeschermers (veel te klein voor mijn grote handen) en een instructie boekje met enkele liedjes om te oefenen.

Waar vind ik muziek tabs voor mijn Kalimba?

Kalimba muziek tab voorbeeld.

Tabs zijn muziekstukken vertaald in een bepaal schrift waar mee je als gebruiker een nummer kan na spelen. Een voorbeeld van een Kalimba tab is te zien op de afbeelding hiernaast.

In tegenstelling tot tabs voor de gitaar zijn tabs voor de Kalimba een stuk lastiger te vinden en is het aanbod ook een heel stuk kleiner. Althans naar wat ik zo in de laatste dagen heb kunnen vinden op het internet. Er zijn enkele plaatsen waar je aan Kalimba muziek tabs kunt komen. Ik heb ze in de opsomming hieronder voor jullie verzameld. Mocht je zelf nog aanvullingen hebben laat het me dan zeker weten.

https://www.kalimbatabs.net/ – is een website met een breed aanbod van tabs
https://drive.google.com/drive/folders/1dEPcv1-PkkB5Cw713kbnFjVZQiGj25S7 – Verzameling van Kalimba tabs op Google Drive van de Reddit gebruiker typesprite
https://www.youtube.com/playlist?list=PL fL-t2IoaOKiGgnsDZgKDWizlDgLl4_5K – afspeellijst van April Yung met diverse Kalimba tabs.

Wat is mijn impressie tot dus ver van de Kalimba?

Ondanks dat ik de Kalimba pas enkele dagen in mijn bezit heb, moet ik zeggen dat hij vrij makkelijk te bespelen is. In tegenstelling tot de elektrische gitaar is de Kalimba een heel stuk sneller te leren. Nu op de tweede dag lukt het me al bijna om tabs na te spelen. Het is echter nog wel even leren welke tong welk geluid maakt en wat de positie van de akkoorden is. Maar ik heb de indruk dat ik dit wel vrij snel in mijn duimen kan krijgen. Wie weet zal ik in de toekomst een keertje een cover opnemen met behulp van de Kalimba, maar ik voor nu beloof ik nog eventjes niets, dus pin mij er nog niet op vast.

Vond je dit een leuk blog artikel dan is een reactie altijd welkom: Klik hier om een reactie achter te laten.

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Meld je hieronder aan met jouw e-mailadres en ontvang als eerste een mailtje wanneer er een nieuw artikel online gaat op mijn blog.

Voeg je bij 12 andere abonnees

You May Also Like