Is leven zonder WhatsApp wel mogelijk?

Estimated read time 4 min read

Dit is een vraag die vandaag de dag letterlijk aan de orde is. Kort gezegd is het antwoord op deze vraag jammergenoeg nee. Je bent min of meer verplicht om WhatsApp te gebruiken. Heb je geen WhatsApp dan weten mensen niet meer hoe ze met niet-WhatsApp gebruikers kunnen communiceren. Dus word je als niet WhatsApp gebruiker simpelweg vergeten.

Zelf ben ik een van de weinige mensen in Nederland die geen WhatsApp heeft. Zo ben ik rond 2014 gestopt met WhatsApp nadat deze door Facebook is overgenomen. Nu vijf jaar later staat deze app nog steeds niet op mijn telefoon. Of ik het mis? Nee, totaal niet. Ik heb geen behoefte om mijn gesprekken te delen met Facebook. Vergeet niet dat Facebook jouw gebruikersprofiel deelt met derde partijen. Zo deelt Facebook niet alleen jouw vriendenlijst, likes en jouw NAW-gegevens, maar ook jouw gezondheidsgegevens met derden! Gesprekken via WhatsApp mogen dan wel end-to-end versleuteld zijn, maar ik vertrouw Facebook niet op hun woord. En al helemaal niet na al die privacy schandalen de laatste jaren. En die zijn nog maar een druppel op de gloeiende plaat.

Los van WhatsApp en Facebook merk ik om mij heen dat de normale manier van communicatie vandaag de dag minder vanzelf sprekend is. Zo communiceert iedereen alleen nog maar via de chat. En gaat er maar domweg vanuit dat anderen dat lezen. Men vergeet hierbij dat via de chat de context van het gesprek niet duidelijk is en dat er heel vaak informatie ontbreekt. Helaas is het steeds vaker normaal dat WhatsApp de enige manier van communiceren is binnen verenigingen, sportclubs en ook op het werk. Omdat mensen er domweg vanuit gaat dat iedereen WhatsApp gebruikt delen ze informatie alleen in de groeps-chat. Gevolg is dat als je niet in deze groep zit. Je niet weet welke informatie er is gedeeld en je hierdoor bovendien buitengesloten word.

Simpel voorbeeld: Op het werk sporten we elke woensdag. Echter werd het deze vorige week een dag verzet naar de dinsdag. Niemand die het mij verteld! Dus wat gebeurt er. Tien minuten voor dat men gaat sporten zie ik ze opstaan om te vertrekken en moet ik zelf de vraag stellen wat ze gaan doen. Sporten zeggen ze. Huh? Waarom weet ik niets. Daar dat ze weten dat ik elke week mee ga. Oh dat hadden we gisteravond afgesproken in de WhatsApp groep. Oh ja… daar zit jij niet in. Ja leuk…. Maar waarom dan niet even een belletje of SMS-je sturen? Blijkbaar is dat te veel moeite.

Een tweede voorbeeld is een house warming. Op het werk zitten zaten ze vrijdag middag te overleggen wie er wanneer en hoe naar de house warming toe gaat. Ik zelf had totaal geen idee waar ze het over hadden. Niemand die vraag of je ook mee gaat of wat mijn plannen zijn. Nee als niet WhatsApp gebruiker loop je altijd achter de feiten aan.

Moreel van het verhaal is dat je verplicht bent om WhatsApp te gebruiken. Voor mij is dit des te meer reden om absoluut geen gebruik te maken van WhatsApp of soort gelijke applicaties. En hiermee hopelijk mensen wakker te schudden dat we ook nog op een normale manier face-2-face kunnen communiceren. Maar wellicht is dit vergeefse hoop.

Wat is jullie ervaring met WhatsApp? Gebruik je het omdat je het zelf wilt of omdat de omgeving het je heeft opgelegd. Laat jouw ervaring hieronder achter bij de opmerkingen.

Vond je dit een leuk blog artikel dan is een reactie altijd welkom: Klik hier om een reactie achter te laten.

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Meld je hieronder aan met jouw e-mailadres en ontvang als eerste een mailtje wanneer er een nieuw artikel online gaat op mijn blog.

Voeg je bij 12 andere abonnees

You May Also Like