Is LastPass Spyware?

Estimated read time 3 min read

Wat is LastPass?

LastPass is een wachtwoordmanager voor in de browser op je computer. Zo zijn er plugins voor IE, Firefox, Chrome en Safari. Alle wachtwoorden die je opslaat in LastPass worden op het internet opgeslagen in een beveiligde kluis. Deze wachtwoorden zijn hierdoor ook op andere computers beschikbaar.

Wat is spyware?

Mocht je nog niet bekend zijn met wat spyware is zal ik bij deze een korte omschrijving hiervan geven. Spyware is een stukje code in een programma die je afluistert en de wachtwoorden, creditkaartgegevens of andere informatie van je verzameld. Doorgaans word deze informatie ergens op het internet opgeslagen waarop de persoon achter de spyware deze informatie verkoopt of voor andere doeleinden misbruikt.

LastPass luistert wachtwoorden af

Op mijn werk maken we gebruik van het programma LastPass voor het opslaan van wachtwoorden. Binnen dit programma zijn al mijn werk gerelateerde wachtwoorden opgeslagen. Echter melde ik me vandaag aan op een Google account die een soortgelijk wachtwoord gebruik als LastPass. Bij het inloggen met een nieuw account krijg je de vraag of je het wachtwoord wilt opslaan. Deze vraag had ik beantwoord met nee, omdat ik dit wachtwoord niet wil delen of opslaan in Lastpass. Vervolgens wil ik inloggen op een andere website en zie ik de melding dat het wachtwoord van Google gelijk is aan een ander wachtwoord. Nu komt bij mij gelijk de vraag omhoog, waarom weet LastPass mijn Google wachtwoord terwijl ik heb aangegeven dat ik deze informatie niet met LastPass wil delen. Dit ruikt naar SpyWare gedrag en hiermee is mijn vertrouwen in dit programma gelijk gedaalt tot het nul punt. Als LastPass het wachtwoord onthoud dat ik niet in lastpass heb opgeslagen, vraag ik mij af welke informatie er nog meer met LastPass word gedeeld.

Vertrouwen online opslag wachtwoorden

Privé ben ik altijd tegen het opslaan van wachtwoorden op internet geweest, zo heb ik altijd gebruik gemaakt van KeePass. Echter was dit werkbaar meer omdat ik met meerdere apparaten werk en het wachtwoorden bestand niet up-to-date meer kon houden. Hierop overstapt naar BitWarden een van de veiligere open wachtwoord managers. LastPass was een optie, maar na deze ervaring ben ik blij nooit voor LastPass gekozen te hebben. En dit is bovendien een waarschuwing dat je andere partijen nooit volledig kan vertrouwen, omdat je niet weet wat ze met jouw wachtwoorden of andere informatie doen.

Vond je dit een leuk blog artikel dan is een reactie altijd welkom: Klik hier om een reactie achter te laten.

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Meld je hieronder aan met jouw e-mailadres en ontvang als eerste een mailtje wanneer er een nieuw artikel online gaat op mijn blog.

Voeg je bij 12 andere abonnees

You May Also Like