Een paar jaar geleden had ik de P1-meter aangeschaft van HomeWizard om een beter inzicht te krijgen in mijn energieverbruik. Heb deze aangesloten in mijn meterkast om het stroomgebruik beter in beeld te brengen. Heb in mijn woning alleen de mogelijk om mijn stroomgebruik bij te laten houden, heb geen gasaansluiting en de watermeter zit te ver weg om deze te koppelen met mijn WIFI. In de laatste week van september 2023 kondigde HomeWizard hun nieuwe product het Energy Display aan. Zelf had ik al een simpel eigen dashboard widget gemaakt met HTLM en Javascript voor het in beeld krijgen van mijn energie gebruik. Maar uit nieuwsgierigheid wilde ik het Energy Display wel eens uitproberen. Zodoende het Energy Display via de site van HomeWizard besteld en deze de dag er op via PostNL netjes geleverd gekregen. Na ontvangst gelijk uitgepakt en aangesloten om te zien wat dit scherm daadwerkelijk is. Met dit blog zal ik hier dieper op in gaan.
Wat is het Energy display?
Het Energy Display van HomeWizard is een schermpje waar informatie over jouw energie verbruik word getoond in de woning. Zo kun je met een snelle blik zien wat jouw actuele energie gebruik is en wat daarvan de kosten zijn. Het apparaatje is te koppelen via de HomeWizard app aan de P1 meter, watermeter, een Energy Socket of aan de zonnepanelen via de kWh Meter van HomeWizard. Het werkt alleen samen met apparaten van HomeWizard zelf, waardoor het helaas niet mogelijk is om het energieverbruik van ander apparaten uit te lezen en te tonen op dit schermpje.
Wat heb je nodig om het Energy display te kunnen gebruiken.
Voordat je tot aanschaf van dit schermpje overgaat is het handig om te weten dat je dit scherm alleen kunt gebruiken in combinatie met andere sensoren van HomeWizard. Het is raadzaam om tenminste een P1 meter te hebben hangen in je meterkast. Waarmee je je stroom en/of gasverbruik kan bijhouden. Verder werkt het Energy Display samen met de watermeter, Energy socket en kWh Meter. Tot slot heb je de HomeWizard applicatie nodig voor op je telefoon deze is beschikbaar voor zowel IOS als Android.
Wat zit er in de doos?
Na ontvangst van het Energy Display is het eerste wat je doet de verpakking openen. Nu is het natuurlijk altijd spannend wat er word meegeleverd. In de verpakking is het Energy Display zelf te vinden, samen met een USB-A adapter met een losse USB-C kabel van 1,5 meter. En niet te vergeten natuurlijk een snelstartgids met informatie over hoe je het apparaat in gebruik kan nemen.
Technische specificaties
Het Energy Display van HomeWizard heeft een breedte van 130 mm, hoogte van 94 mm en een diepte van 34 mm. Verder heeft het een 5 inch gelamineerd LCD scherm met 800×480 pixels met een helderheid tot wel 500 nits waarbij het scherm automatisch gedimd kan worden. Ook niet onbelangrijk is de kijkhoek van 170 graden, waardoor het scherm altijd goed afleesbaar is. Verder heeft het scherm een temperatuursensor welk alleen geschikt is voor binnenhuis en zit er een luchtvochtigheid sensor in welk later dit jaar (2023) zal worden ingeschakeld. Met behulp van een bewegingsdetectie die tot een meter of zes beweging kan waarnemen word het scherm aan of uit geschakeld. Ook helpt dit het energieverbruik laag te houden. Het scherm gebruik bijzonder weinig energie. In stand-by minder dan 1 watt en als het scherm actief is, is het energieverbruik slechts enkele watts. Tot slot is dit scherm verbonden met je WIFI netwerk en bied alleen ondersteuning voor 2.4Ghz band in combinatie met een WPA & WPA2 versleuteling
Werkt HomeWizard samen met je SmartHome?
In het tijdperk dat huizen steeds slimmer gemaakt worden met slimme apparaten is de eerste vraag die bij mij omhoog komt of het Energy Display en de sensoren van HomeWizard samenwerken met je SmartHome. Nee, helaas is dit niet het geval. Hoewel de sensoren van HomeWizard via aan API koppelen direct uit te lezen zijn bied HomeWizard geen koppeling aan met Apple HomeKit of GoogleHome aan. In mijn opzicht is dit een groot gemis, want hierdoor kunnen je apparaten niet met elkaar samenwerken. Nu is dit natuurlijk niet direct de schuld van HomeWizard, maar van de SmartHome platformen. Apple HomeKit heeft bijvoorbeeld nog geen ondersteuning voor het doorgeven van de data van de energie meters. Via omwegen is er waarschijnlijk wel een manier om deze data alsnog zichtbaar te krijgen, maar of je dat als consument moet willen is de vraag. Hopelijk is dit iets wat in de toekomst zal worden verbeterd en worden de losse eilandjes waarbij elk bedrijf hun eigen SmartHome platform bouwt snel verleden tijd.
Mijn eerste indruk
Na leveren van het Energy Display van Home door PostNL heb ik het apparaat gelijk aangesloten. De installatie was duidelijk en verliep zonder problemen. Hierop het scherm naar eigen wens proberen in te delen. En kwam er al snel achter dat ik te weinig informatie heb om op het scherm te kunnen tonen. Doordat ik maar een enkele P1-meter heb kan ik van de zes widgets op het scherm er maar vier instellen. Op de twee lege plekken blijft een grijs lijntje staan. Verder doet het apparaat precies wat het beloofd. Het verbruik van energie weergeven. Niks meer en niks minder.
Ten aanzien van mijn eigen HTML widget is dit wel een kleine toevoegen, maar zitten er nog wel een aantal gaten. Zo mis ik de optie voor het instellen van een doel voor het maandelijkse stroomgebruik. Per dag een doel instellen is leuk, maar totaal niet representatief om de simpele reden. Dat je niet elke dag je wasmachine/vaatwasser aanzet. Hierdoor is het verbruik in het weekend een stuk hoger dan doordeweeks. Een mogelijke oplossing zo zijn om voor elke dag van de week een apart doel te kunnen instellen. Vooral als je doel is om energie te besparen heb je niet heel veel aan een dag doel, maar een maandverbruik kunnen instellen kan dan wel een optie wezen. Voorlopig denk ik dat ik zowel mijn eigen tools als dit schermpje naast elkaar blijf gebruiken.
Mijn conclusie
Het is een interessant product vooral op het moment dat je meerdere sensoren van HomeWizard in bezit heb. Heb je alleen een P1-Meter voor elektra dan heb je niet genoeg widgets om je scherm mee te voelen. Ook het instellen van de energiedoelen is op dit moment nog te beperkt. Wel een dag doel, maar geen maanddoel. Waardoor het besparen van energie niet te realiseren is. Voor dit apparaat zal zeker wel een markt zal bestaan, maar over het algemeen is het op dit moment meer een gadget dan een echte tool, maar wellicht komt dat ook doordat ik alleen een P1-meter heb waarvoor mijn eerste indruk minder is dan wanneer je meer sensoren in huis hebt. Echter valt er links en rechts nog het nodige te verbeteren, maar het apparaat doet wat het beloofd.
Pluspunten
- Altijd inzicht in je energieverbruik
- Eenvoudige installatie
- Open API platform.
- Doet wat het beloofd
Minpunten
- Geen Apple HomeKit koppeling
- Niet aan de muur te bevestigen
- Geen maanddoelen in te stellen
Mocht je na het lezen nog met vragen zitten wees dan zo vrij om ze in de reacties hieronder te stellen. Dan zal ik proberen de vragen waar mogelijk te beantwoorden. Wellicht handig om er bij te vermelden. Dit artikel is niet gesponsord en ik heb dit apparaat zelf aangekocht. Wel bevat dit artikel meerdere affiliate links.
Ik zou graag een koppeling willen maken met mijn Nest Hub
Mijn vraag is komt deze mogelijkheid er aan of is dit al mogelijk
Beste Ronald, ik verwacht zelf dat er geen koppeling komt met de Google Nest Hub. Naar wat ik zie is dat ze zich enorm focussen op hun eigen platform. Het maximale wat je zou kunnen doen is met Google Chrome inloggen op hun site, daar vind je de zelfde grafieken als in de app en deze casten naar je Google Nest Hub device.
Beste, zonde dat je niet meer sensoren hebt aangekocht om het te testen. De review komt voor mij zo niet helemaal tot zijn recht. Zelf heb ik zowel de p1 dongel, water en gasmeter alsook connectie met zonnepanelen, verbruik laadpaal en verschillende stopcontacten. Dit geeft zeer mooie inzichten zowel op dag, maand als jaarbasis. De pushberichten zijn een mooie toegevoegde waarde. Je kan ook toestellen aan uitschakelen ifv verbruik en klokprpgramma. Dit gebruik ik maar beperkt voor bv de kerstboom. Wat mij betreft echt een goed toestel dat inzichten geeft en als je er aandacht aan schenkt ook je kosten kan reduceren.
Beste Jelle, goed mogelijk dat de review niet volledig is in dat opzicht. Echter waarom zou ik sensoren aanschaffen welk ik niet kan testen of nodig heb. Niet iedereen heeft zonnepanelen, laadpalen, een gasaansluiting en een water meter in zijn woning. Hierdoor blijft er maar 1 sensor over voor mij om te koppelen aan mijn display. Slimme stopcontacten van HomeWizard bieden mij niks extra’s wat ik nu niet kan met mijn huidige stopcontacten. Sterker nog deze zijn niet eens te koppelen met HomeKit naar mijn weten. Iets wat toch wel één van mijn vereisten is.
Hallo, ik zou het fijn Vincent om die Javascript tool van jou eens te bekijken. Kan dat?
Beste Michael, misschien dat ik er binnenkort eens een blog over kan schrijven. Script is op zich zelf vrij simpel en basic.
Hallo, hoe zit het met het verbruik van Homewizard Energy Display zelf? Hoe vaak laad je hem op?
Het verbruik van het display is enkele watts. Er zit geen accu in, waardoor hij altijd op het lichtnet moet worden aangesloten.