Het Weer Lokaal is vernieuwd

Estimated read time 4 min read

Mogelijk dat je het als vaste bezoeker van Het Weer Lokaal al had gezien. Voor iedereen die het nog niet wist of heeft gezien wil ik jullie mededelen dat de website een flinke update heeft gehad. Dit kwam mede voort uit noodzaak en omdat er ruimte was voor verbetering. Kort samengevat is de website nu mooier en sneller dan deze voorheen was. In deze blog-post geef ik jullie een update welke ontwikkelingen en veranderen er hebben plaatsgevonden met de website Het Weer Lokaal.

Problemen OpenWeatherMaps API in augustus

De maand augustus was een dramatische maand voor de website Het Weer Lokaal. Tijdens deze maand was de website enorm traag en hierdoor  onbruikbaar. Laadtijden van 30 seconden of meer kwamen standaard voor. De daadwerkelijk oorzaak hiervan heb ik niet kunnen achterhalen, maar ik heb wel zo mijn vermoedens. De website Het Weer Lokaal was zo gebouwd dat voor elke paginaweergave een verzoek werd gedaan naar de OpenWeatherMaps API voor het ophalen van de weergegevens. Deze actie vond plaats voor zowel de zoekmachines als voor de normale bezoekers van de website. Echter door het groot aantal verzoeken werd onze verbinding met de OpenWeatherMaps API geknepen, wat resulteerde in hoge laadtijden van Het Weer Lokaal. Na het een tijd te hebben aangekeken, mede doordat er in het begin ook problemen waren met de stabiliteit van de API, heb ik begin september besloten om voor zoekmachine de oude versie van de pagina te tonen welk is opgeslagen in de cache van de website. Echter heeft het nog wel ongeveer twee weken geduurd alvorens onze website niet langer meer werd geknepen door de OpenWeatherMaps API. De snelheid van de website is vooruit gegaan, echter is er nog ruimte voor verbetering.

Nieuwe vormgeving Het Weer Lokaal

Eind augustus – begin september heb ik tijd gestoken in het verbeteren van de vormgeving van de website Het Weer Lokaal. Het belangrijkste doel hierbij was om de laadtijd aan de voorkant van de website te verbeteren. De pagina bevatte namelijk verschillende onderdelen welk vrij zwaar waren. Hierbij te denken aan het inladen van Google Maps en de verschillende JavaScript bestanden.

Qua vormgeving van de pagina heb ik ervoor gekozen om deze meer naar het jaar 2015 op te waarderen. Niet dat deze al verouderd was, maar meer omdat er ruimte was voor verbetering. Zo heb ik de website een iets wat platter gemaakt door schaduwen te verwijderen. En heb ik tevens de responsiveness verbeterd. Hierdoor is de website beter schaalbaar geworden voor de verschillende mobiele telefoons, tablets en computers. Ik heb ervoor gekozen om bezoekers van de pagina te verwelkomen met een mooie schermvullende foto. Op het moment dat de bezoeker naar beneden veegt of scrolled komt de rest van content te voorschijn.

hetweerlokaal-responsiveDit alles moet het gebruikersgemak van de website een heel stuk moeten verbeteren voor de bezoekers. Mocht je een vaste bezoeker van de website zijn verneem ik jouw mening graag.

Wat is het doel voor de komende maanden?

Mijn doel voor de maand september is om het aantal bezoekers weer terug op de rails te krijgen. Na de problematische maand augustus is het aantal bezoekers gehalveerd. Hopelijk dat de verbeteringen binnen de website een positieve bijdrage hieraan zal geven. En met de herfst in aankomst kan dit allemaal maar positief gaan uitvallen.

Hiernaast wil ik gaan kijken of ik het bereik van Het Weer Lokaal op de sociale media verder kan gaan vergroten. Ben met regelmaat op Twitter actief. En dan deel ik gerelateerde weerfoto’s en leuke weer updates. Mocht je me nog niet volgen dan raad ik het zeker aan om dat te gaan doen.

Zoals altijd verneem ik maar al te graag wat jullie ervaring met de website is en mochten jullie tips hebben dan zijn deze van harte welkom.

Vond je dit een leuk blog artikel dan is een reactie altijd welkom: Klik hier om een reactie achter te laten.

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Meld je hieronder aan met jouw e-mailadres en ontvang als eerste een mailtje wanneer er een nieuw artikel online gaat op mijn blog.

Voeg je bij 12 andere abonnees

You May Also Like