Vorige week pakte ik een T-shirt uit mijn kledingkast met het idee om deze die dag te gaan dragen. Echter tijdens het aantrekken kwam ik erachter dat deze vol zat met gaatjes. Heel blij was ik hier echter niet mee, dit T-shirt was nog niet eens zo heel oud. Dit shirt was bijna één jaar oud en nu al rijp voor de vuilnisbak. Helaas kun je tegenwoordig niet meer verwachten dat T-shirt 5 jaar meegaan. Of ik koop de verkeerder kleding. Maar al met al is dit zonde van de kleding, mijn geld, en het milieu, want dit zorgt voor onnodige verspilling van grondstoffen en onnodig afval.
Waar de gaatjes in mij kleding vandaan komen blijft een raadsel. Zelf vermoed ik dat dit mede is veroorzaakt door de wasmachine. Maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Dus ben ik het internet maar opgegaan om te zoeken wat de mogelijke oorzaken van gaten in kleding kunnen zijn en hoe je deze zou kunnen voorkomen. Via dit blog artikel wil ik deze tips graag met jullie delen.
Wat zijn de oorzaken van gaatjes in kleding?
1. Het schuren van kleding tijdens het wassen.
Het schuren van kleding tijdens het wassen. Neem bijvoorbeeld een spijkerbroek deze heeft metalen knopen. Tijdens het wassen kan deze tegen andere kleding aan schuren, waardoor de stof sneller slijt en gaten veroorzaakt. Wat je kan proberen is de spijkerbroeken binnenste buiten keren waardoor de knopen niet meer als haken fungeren en minder snel tegen andere kleding aan schuurt.
2. Te hoge centrifugeer snelheid van de wasmachine
Te hoge centrifugeer snelheid van de wasmachine. Iets wat ik zelf niet wist, is dat je kleding sneller stuk gaat wanneer je de centrifugeer snelheid hoger zet. Zo mag kleding van katoen niet hoger dan 600 omwentelingen per minuut worden rondgedraaid. Spijkerbroeken niet harden dan 900 omwentelingen per minuut. En fijne was/zijde niet hoger dan 400 omwentelingen per minuut. Alleen lakens en handdoeken mogen op hogere snelheid worden gewassen en dan is 1400 omwentelingen per minuut geen enkel probleem.
Soort | Toeren |
Fijne was/zijde | 400 |
Katoen | 600 |
Spijkerbroeken | 900 |
Lakens en handdoeken | 1600 |
3. Een te volle wasmachine
Ook een te volle wasmachine kan er voor zorgen dat kleding sneller beschadigd. Omdat de wasmachine voller is dan is de kans groter dan het tegen elkaar aan gaat schuren, met het gevolg op gaten in je kleding.
4. Metalen of scherpe voorwerpen
Sleutels, bh-beugels of andere metalen voorwerpen kunnen ook voor beschadigingen zorgen tijdens het wassen. Controleer altijd de zakken van broeken en meer voordat je deze in de wasmachine gooit. Je wilt immers niet dat je sleutels in de wasmachine terecht komt.
5. Insecten tussen je kleding
Een andere veroorzaker van gaten in je kleding zijn insecten. Denk hierbij aan zilvervis, krekels, kakkerlakken en tapijtkevers. Als deze zich gaat nestelen in je kledingkast of tussen een stapel kleding in je badkamer kan het zijn dat ze stof zien als een lekker hapje en er gaten in gaan maken. Maak met de regelmaat je kleding kast schoon en klop je kleding regelmatig uit.
Wat kan ik doen om gaten in kleding te voorkomen?
Dit is een tip die misschien niet voor iedereen werkt, is het voorsorteren van je was. Zo moet je handdoeken en katoen los van elkaar wassen. En gekleurde was scheiden van zwarte en witte was. Awel je snapt het idee. Helaas is dit niet iets wat voor mij werkt, aangezien de wasmachine hier maar één keer per week draait en ik zelf niet voldoende was heb om hem vaker dan een enkele keer per week te draaien. Wat misschien wel werkt, is het binnenste buiten keren van spijkerbroeken en het niet mengen van kleding met metalen knopen. Wanneer je de was met elkaar gaat mengen is het aanbevolen om de centrifugeer snelheid van de wasmachine op maximaal 600 toeren te zetten.
Nawoord
Ik hoop dat je iets aan mijn blog artikel heb gehad. Zoals je waarschijnlijk al hebt kunnen lezen ben ik zelf vrij makkelijk met het doen van de was. En heb ik weinig tot geen ervaring met het voorsorteren van de was. Nadeel van een klein huishouden waarbij maximaal één keer per week de wasmachine draait. Maar ondanks dat wilde ik deze tips wel met jullie delen. Mocht je zelf tips willen delen of een idee hebben hoe kleding langer blijft mee gaan? Dan zijn deze tips, zoals altijd, van harte welkom.