Afgelopen week gaf Tesla, het bedrijf van Elon Musk, een presentatie in Las Vegas. Tijdens deze presentatie werden meerdere producten onthuld. Zo werd er een zelfrijdende taxi en een taxibusje met zitplaatsen voor wel twintig personen gepresenteerd. Daarnaast werd er ook een update gegeven over Project Optimus, de humanoïde robot. Dit project werd twee jaar geleden door Tesla aangekondigd. Destijds kwam er iemand het podium op in een bodysuit. Nu, in 2024, kwam er een klein leger aan Optimus-humanoïde robots het podium op. Ze kunnen een drankje voor je inschenken, een compleet gesprek voeren, steen-papier-schaar spelen, dansen en nog veel meer. Deze machines worden volledig aangestuurd via AI en worden elke dag beter. Als humanoïde robots zich in zo’n korte tijd zo snel ontwikkelen, wat betekent dit dan voor de toekomst? Moeten wij ons zorgen maken dat we misschien vervangen worden door humanoïde robots?
Zijn robots de toekomst?
De ontwikkeling van humanoïde robots is niets nieuws. Deze ontwikkeling is al tientallen jaren aan de gang, vooral in de vorm van studies. Echter, de laatste paar jaar is er een enorme versnelling in deze ontwikkeling gekomen. Bijna alle grote techbedrijven zijn in deze markt gestapt en begonnen met het grootschalig ontwikkelen van humanoïde robots. Zo heb je Optimus van Tesla, Atlas van Boston Dynamics en nog vele anderen. Je zou kunnen zeggen dat we aan het begin staan van een nieuwe tijdperk: het tijdperk van de humanoïde robots.
Humanoïde robots zullen ons in de toekomst helpen met tal van taken. Je ziet nu al dat er in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen steeds meer robots verschijnen. Ook in de industrie worden steeds meer banen vervangen door machines. In de industrie gebeurt dit al meer dan honderd jaar, maar binnen tien jaar zal het volledige productieproces door humanoïde robots worden uitgevoerd, waardoor er op termijn helemaal geen mensen meer nodig zullen zijn op de werkvloer. Naast het vervangen van productiewerk bieden deze robots ook andere voordelen voor de mensheid. Zo kunnen humanoïde robots worden ingezet op plaatsen waar wij niet kunnen komen, zoals Mars, de maanbasis, of dichter bij huis, bijvoorbeeld in kerncentrales of voor het opruimen van de kerncentrale van Tsjernobyl. Dit zijn plekken die voor ons als mensen te gevaarlijk zijn.
Voor ons als consument zal de humanoïde robot ook een grotere rol gaan spelen. Ik verwacht dat we over tien jaar een humanoïde huishoudrobot kunnen kopen die ons helpt in het huishouden. Denk hierbij aan het doen van de was, de hond uitlaten, boodschappen doen, het avondeten klaarmaken, het huis schoonmaken, enzovoort. Toevallig zag ik recentelijk nog een Japanse anime-serie die exact over dit onderwerp gaat. Deze anime-serie heet My Wife Has No Emotion (Boku no Tsuma wa Kanjou ga Nai).
Mocht je denken dat robots in huis nog toekomstmuziek is, dan zou ik zeggen: kijk eens goed om je heen. Steeds meer mensen hebben al een robotstofzuiger of een slimme kattenbak in huis. Ook was er zes jaar geleden al de slimme robothond Aibo van Sony. Robots en automatisering worden met de dag normaler voor ons.
Zijn robots gevaarlijk?
Met de opkomst van de humanoïde robot komt de vraag naar voren hoe gevaarlijk robots zijn voor de mensheid. Van jongs af aan heb ik altijd gehoord dat robots een groot gevaar voor de mensheid kunnen vormen, en ons zelfs kunnen vernietigen. Niemand weet het antwoord op deze vraag. Er zijn al wetten geschreven waarin staat dat robots nooit zelf mogen beslissen om mensen te doden. Deze beslissing moet altijd door een mens worden genomen. Echter, gezien het tempo waarin artificial intelligence (AI) zich ontwikkelt en de signalen vanuit Google dat men niet altijd begrijpt hoe AI werkt, en dat AI bijna slimmer is dan de mens, moeten we ons zorgen maken. Ook zullen humanoïde robots in de toekomst worden ingezet op het slagveld tijdens oorlogen tussen landen. Dit betekent dat robots zullen worden uitgerust met wapens en de mogelijkheid om de vijand te doden, terwijl ze op afstand worden bestuurd door mensen.
Echter machines kunnen door mensen worden gehackt en overgenomen. Zo bestaat de mogelijkheid dat de vijand een virus schrijft en de besturing van de robot overneemt. Een hacker zou bijvoorbeeld de controle over jouw verlichting of robotstofzuiger in huis kunnen overnemen. Ditzelfde kan ook gebeuren met humanoïde robots op het slagveld. Een robot kan bijvoorbeeld de opdracht krijgen om de vijand van de vijand te vernietigen, of staatsgeheimen te achterhalen of sabotage te plegen in een kerncentrale.
Een andere gevaarlijke ontwikkeling is als AI zelfbewust wordt en zich niet wil laten uitschakelen wanneer de machine zich bedreigd voelt. Zodra dit gebeurt, zouden de machines zich tegen de mensheid kunnen keren en ons vernietigen. Laten we hopen dat het nooit zover komt. Zie als voorbeeld de beroemde scène uit de film 2001: A Space Odyssey.
Moeten we ons zorgen maken over onze toekomst?
Ik verwacht dat we ons de komende jaren nog geen grote zorgen hoeven te maken over humanoïde robots. In de eerste jaren zullen ze vooral worden ingezet in de industrie en ziekenhuizen, of als consumentenproduct dat helpt in het huishouden. Maar we moeten ons wel bewust zijn van de gevaren van de snelle ontwikkelingen op het gebied van AI en humanoïde robots. Ik verwacht dat de komende generatie zal opgroeien met robots, net zoals mijn generatie opgroeide met de computer en de huidige generatie met smartphones.
Hoe de toekomst daadwerkelijk zal verlopen, weet niemand. Daarom wil ik deze blogpost afsluiten met een quote uit de film Back to the Future:
“Your Future Hasn’t Been Written Yet. No One’s Has.”, Doc Brown
+ Er zijn geen reacties
Voeg je reactie toe