Dag in mijn leven #6

Estimated read time 8 min read

24 juli 2022

Tijd voor een nieuwe blog. De laatste blog is intussen alweer schrikbarend lang geleden. Grootste rede hiervoor is tijdgebrek. Wat ik in eerdere blogs al aangaf kost het schrijven van een blog als deze al snel twee uurtjes op een dag. In de laatste weken is er natuurlijk weer van alles gebeurd. Ik zal jullie hier even een korte update van meegeven. Zo ga ik met dit blog in over hoe ik in 6 weken zo’n 5 kilogram wist af te vallen. Het verlies van mijn combimagnetron. Over de sloop van mijn overbodige rolkastje en de opname sessie gitaarspel. Bij deze alvast veel leesplezier!

Afvallen met behulp van de app Lose It!

In een van mijn eerste blogs van deze serie schreef ik kort over mijn overgewicht. Op 8 juni 2022 woog ik namelijk 94 kilogram. Met een BMI van 28,3. Dit is iets wat aan de hoge kant. Op mijn leeftijd zou ik een BMI van 25 of lager moeten hebben. Dit is ene streven wat ik al jaren heb, maar het is me nooit gelukt om af te vallen. Deze hiervoor is dat ik te veel snoep en ongezond eet. Zo doende dan ook besloten om mijn inname van voedsel bij te gaan houden en niet meer te eten dan de applicatie op mijn telefoon aangeeft.

De app die ik hiervoor gebruik op mijn iPhone is Lose It!. Deze app is beschikbaar op de iPhone als Android telefoons. Binnen deze app geef je aan wat je start- en doelgewicht is en hoe snel je wilt afvallen. Op basis van die informatie geeft de app aan hoeveel kilocalorieën je per dag mag eten. Het enige wat resteert, is het bij houden van je maaltijden in de applicatie. Elke keer als ik mijn brood smeer of mijn avondeten klaar maak, pak ik de weegschaal erbij en vul het gewicht in de app Lose It! in. Op deze manier weet de applicatie ongeveer hoeveel kilocalorieën ik van een bepaald product heb gegeten. Deze kilocalorieën worden af getrokken van het dagelijkse inname doel en zo weet je of je te veel of juist te weinig heb gegeten.

Daarnaast word ook het actief bewegen meegenomen in de berekening van je dagelijkse inname doel van kilocalorieën. Hier zit wel een ondergrens aan. Ik geloof iets van 600 actieve kilocalorieën welk je eerst moet verbranden alvorens dagelijkse inname doel voor eten omhoog gaat.

Sinds dat ik dagelijks gebruik ben maken van de applicatie Lose It! ben ik intussen vijf kilogram afgevallen. Dit is al een topprestatie als ik het van mij zelf mag zeggen. Op moment van schrijven zit ik qua gewicht iets onder de 89 kilogram met een BMI van 26,8. Mijn huidige doel is om onder de 80 kilogram uit te komen. Met een gewicht onder de 80 kilogram zit ik ook weer op een gezond BMI-gehalte van 25. Als ik de applicatie mag geloven zou ik dit gewicht eind september moeten kunnen bereiken. Voorlopig nog eventjes doorbijten dus.

Nu hoor ik je al denken dat BMI geen goede indicatie is om een gezond gewicht te bepalen. Daar heb je helemaal gelijk in. BMI is verre van een betrouwbare meetwaarde en is niet altijd correct. Vooral wanneer je krachttraining doet of niet van westerse afkomst ben, heb je weinig aan deze meeteenheid. Zelf gebruik ik hem met een korreltje zout, maar gebruik om wel als indirecte indicatie om te zien of ik in de goede richting zit qua gewicht.

Combi magnetron overleden

Voor vandaag zondag besloten om een dagje rustig aan te gaan doen. Zo doende vanmorgen even na half 8 mijn bed uitgeklommen. En al snel hierop besloten om twee Kaiserbroodjes af te bakken in de combi-magnetron. Echter ging dit niet geheel volgens plan.

Ik had de combi-magnetron aangezet en toen deze eenmaal op temperatuur was zag ik een raar licht uit de magnetron komen. Geen brand maar wel iets gloeiends op een verkeerde plek. Hierop gelijk de stekker van de combi-magnetron uit de muur getrokken. En direct gaan kijken wat het probleem was. Al snel zag ik dat het warmte-element gebroken was en tegen beschermingsrooster aanlag te branden.

Einde verhaal voor mijn intussen al 10 jaar oude combi-magnetron. Het apparaat werkte al een tijdje niet meer 100%. Zo was de draaischijf al enige tijd kapot en had ik door eigen toe doen al twee maal een mini-brandje in de magnetron gehad. Tip reinig je magnetron na elke maaltijd! In elk geval tijd om rond te gaan kijken voor een nieuwe magnetron.

Zoals je dus begrijp, zat ik dus met twee niet afgebakte Kaiserbroodjes. Gelukkig heb ik nog een oven in mijn keuken zitten. De grap is alleen dat ik deze oven nog nooit gebruikt heb in al die tijd dat ik in mijn appartement woon. Dat is nu bijna 8 jaar! De oven was niet eens meer aangesloten. Tijd dus om hier verandering in te gaan brengen. Gelijk de oven aan het stopcontact aangesloten en gekeken of en hoe deze werkt. Hij functioneerde zonder problemen. Al moet ik nog eventjes leren hoe hij werkt. Blijkbaar zit er een timer op die de oven na een x-tijd automatisch uit zet. Dat kan best handig zijn, maar niet als je Kaiserbroodjes amper bruin zijn geworden. Maar uiteindelijk toch nog mijn heerlijke afgebakte Kaiserbroodjes op kunnen smikkelen.

Tijd voor het huishouden

Begin van deze zondagmiddag had ik de eerste huishoudelijke taken opgepakt. Zo ben ik gestart met het opruimen van de was. Deze had ik gisterochtend gedraaid en opgehangen op het wasrek. Nu de was opgeruimd is, tijd om door te gaan naar de keuken. Hier wacht een vaatwasser op mij om leeggeruimd te worden. Alle borden, pannen en glazen kunnen niet wachten om terug naar hun bekende plekje te gaan in de keukenkastjes. De volgende kamer is de badkamer. Deze even een flinke poets beurt gegeven. Zo heb ik het bad, toilet, de douchecabine en de gootsteen schoongemaakt. En tot slot de badkamervloer afgenomen met een vochtige doek. Voorlopig kunnen we er weer even tegenaan. Dit alles met wat LOFI-muziek op de achtergrond. Vandaag gekozen voor Japanse Lofi.

Opruimen rolkastje

Nu de combi-magnetron is afgeschreven had ik gelijk een goed excuus om het kastje wat er onder stond op te ruimen. Dit rolkastje had al jaren geen functie meer en werd de laatste paar maanden eigenlijk alleen nog maar gebruikt om de combimagnetron een plekje te geven in de keuken. Zo doende het kastje uit elkaar gehaald en een aantal planken in stukken moeten zagen en de container ingegooid. Denk dat ik wel een keer of zeven de trappen op en af ben gelopen. Dit alles was nog best een zwaar klusje om te doen. Vooral bij een temperatuur van 28 graden Celsius in de brandende zon. Althans als ik mijn eigen weer-website WeerLokaal mag geloven.

Gitaar opname sessie en video montage

Rond een uurtje of vijf eventjes mijn gitaar er bij gepakt en wat lopen oefenen met de solo van Hotel Californië. Dit is nog best pittig, onder andere door de vele bendings van de snaren en het vinden van het juiste tempo. Echter is het gaande weg wel een stuk makkelijk geworden. Na kort geoefend te hebben besloten om de vlogcamera erbij te pakken en de opname te starten van meerdere nummers. Had iets van drie nummers opgenomen. De eerste is de solo van Hotel Californië. Dit was nog iets rommelig, maar het kan nooit kwaad om te laten zien wat de vooruitgang is met dit nummer. Het tweede nummer is van Ghost BC genaamd Monstrance Clock. En tot slot een andere klassieker The Summer of 69 van Bryan Adams.

Als de video montage geslaagd is, zal ik deze via mijn YouTube kanaal genaamd Jan’s Guitar Journey met jullie delen. Als je je abonneert op mijn kanaal en op het belletje klikt krijg je direct een melding zodra de video gepubliceerd is. Ik verwacht deze week de eerste video(‘s) te publiceren.

Avondeten

Mijn avondmaal was vandaag iets wat later dan normaal. Meestal eet ik rond half 7. Vandaag is werd het iets later en was ik even voor acht uur aan het eten. Voor mijn maaltijd vandaag gekozen voor minikrieltjes, zigeuner schnitzel met doperwtjes. En vandaag een beetje over de streep gegaan met een brownie chocolade pudding.

Slotwoord

Het was vandaag een aardig druk en bewogen dagje. Veel gedaan en niet verveeld. Hopelijk vonden jullie dit weer een leuke blog om te lezen. Hoor graag van jullie. Om de dag goed af te sluiten een vraag aan jullie de lezers. Hoe was jouw dag?

Vond je dit een leuk blog artikel dan is een reactie altijd welkom: Klik hier om een reactie achter te laten.

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Meld je hieronder aan met jouw e-mailadres en ontvang als eerste een mailtje wanneer er een nieuw artikel online gaat op mijn blog.

Voeg je bij 12 andere abonnees

You May Also Like