Can’t help falling in love + gitaar tips: Em > B7 – Gitaar update 2022 #4

Estimated read time 4 min read

Afgelopen weekend had ik na lange tijd weer eens een gitaar video opgenomen. Dit maal heb ik het over een iets andere boeg gekozen. Geen tabs, slides, metal of rock. Maar een nummer van ver voor mijn tijd. “Can’t help falling in love” van Elvis Presley. Eerlijk gezegd is dit niet echt mijn smaak qua muziek. En ik zal dit nummer dan ook niet zo heel snel gaan afspelen via Apple Music. Nee, zelf maak ik geen gebruik van Spotify als een van de weinige Nederlanders. Maar dat heeft meer te maken dat ik al jaren gebruik maak van het ecosysteem van Apple.

Waarom juist dit nummer?

Awel terug naar mijn laatste gitaar video. De rede dat ik voor dit intussen klassieke nummer had gekozen was puur om mijn gitaarspel qua strumming te verbeteren en nieuwe slagjes aan te leren met hierbij het juiste geluid. Het laatste blijft soms nog wel eens een dingetje met een elektrische gitaar. Het is soms nog wel best pittig om het gewenste geluid te krijgen uit mijn gitaarversterker. Over het algemeen is hij redelijk afgesteld voor gitaren wel in D-standaard zijn afgesteld. Iets wat veel gebruikt word voor heavy rock en metal. Spelen in E-standaard kan op zich ook wel, maar dan is het geluid net weer anders. Ook heb ik af en toe nog wel eens ruzie met mijn versterker dan komt er een geluid uit wat naar mijn idee niet logisch is.

Mijn handicap qua akkoorden

Het nummer “Can’t help falling in love” van Elvis Presley is op zich niet het meest complexe nummer om te spelen, maar zoals altijd bij goede nummers is er altijd wel een adertje onder het gras. Bij dit nummer kende ik alle akkoorden die gebruikt worden en heb ik deze bijna onder controle. De enige lastige akkoorden die nog wat meer oefening nodig hebben zijn F en B7 akkoorden.

Het F akkoord is een barre akkoord en staat daarbij bekend als moeilijk. De moeilijkheid voor deze is dat je met je wijsvinger een vijftal snaren moet vast houden, hierbij komt het kootje van je vinger met de holte soms op een snaar te liggen waardoor deze stil word gehouden. Wil je het juiste geluid hebben, moet je de juiste vinger positie hiervan leren kenen.

Tip voor wisselen tussen Em en B7 akkoord

Voor collega-gitaarspelers die toevallig dit blog lezen heb ik een kleine tip. Het B7-akkoord is een lastig akkorord omdat je 1 vinger op de eerste fret nodig hebt en de rest van je vingers op snaar A, G en e. Met dit nummer moet ik de wisseling maken van Em naar B7. Vrij lastig, maar met een simpel truckje goed te doen. Je plaats 1 op de eerste fret. Vinger 2 en 3 op de A en D snaar op de tweede fret. Hiermee sla je de Em aan. Op het moment dat je moet wisselen naar de B7 verplaats je vinger 3 naar G snaar en plaats je de pink (vinger 4) op de e snaar. En kun je het B7-akkoord aanslaan. Terug naar het Em-akkoord is pink los laten en ringvinger terug naar de D snaar. Hopelijk kun je uit de voeten met deze tip.

Slotwoord

Het nummer “Can’t help falling in love” van Elvis Presley, welk ik in dit blog met jullie heb gedeeld is een van de nummers welk ik in de laatste weken aan het oefenen ben. Ik hoop dan ook dat mijn tussen versie van dit gitaarnummer jullie heeft verrast en een beeld geeft van mijn vooruitgang qua gitaar spel. Vergeet hierbij niet dat gitaar meerdere speelstijlen heeft en strumming nog niet mijn sterkte kant is, maar met tijd zal dit gaan verbeteren. Andere nummers welk ik op het moment nog aan het oefenen ben zijn een aantal nieuwe nummers van Ghost en Rammstein. Grote kans dat ik hier in de nabije toekomst van de leercurve van deze nummers een video-update zal gaan delen met jullie.

Voor nu zou ik graag van jullie willen horen wat jullie van dit blog vonden en niet te vergeten wat jullie vinden van mijn vooruitgang qua gitaarspel. Laat je reactie achter hieronder in de comments en tot de volgende blog!

Vond je dit een leuk blog artikel dan is een reactie altijd welkom: Klik hier om een reactie achter te laten.

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Meld je hieronder aan met jouw e-mailadres en ontvang als eerste een mailtje wanneer er een nieuw artikel online gaat op mijn blog.

Voeg je bij 12 andere abonnees

You May Also Like