Op 21 november 2021 werd de Boogbrug Vianen ook wel bekend als de IJzeren Dame meegenomen voor haar eigen uitvaart over rivier de Lek tussen Nieuwegein en Vianen. In dit blog artikel vertel ik een stukje over de geschiedenis van de brug en haar laatste momenten boven de mooie rivier De Lek. Ook deel ik met jullie een selectie van mijn gemaakte foto’s van de boogbrug en de uitvaart.
Historie van de Viaanse brug
De boogbrug van Vianen werd gebouwd tussen 1933-1936 om de voormalige schipbrug tussen Vreeswijk en Vianen na 120 jaar te vervangen. De Viaanse brug werd officieel geopend op 26 mei 1936 als onderdeel van een van de 12 bruggen die voor een snelle en veilige passage over de grote rivieren moest zorgen. Deze brug was dan ook onderdeel van het Rijkswegenplan 1927. Tegen het einde van de tweede wereld oorlog werd de Lekbrug op 5 januari 1945 opgeblazen door de geallieerden. Kort na de tweede wereld oorlog werd de Viaanse Brug hersteld en werd opengesteld voor verkeer op 23 december 1948.
Ongeveer 50 jaar later werd begonnen met aanleg van de Jan Blankenbrug. De eerste brug werd in 1999 opgeleverd en de tweede brug in 2004. Door aanleg van de twee nieuwe bruggen is de Boogbrug overbodig geworden. Deze heeft nog een aantal als fietsbrug gediend om vervolgens afgezet te worden met hoge hekken. Sinds die tijd heeft de Viaanse brug er vredig bijgelegen op de mooiste plek boven rivier de Lek tussen Nieuwegein en Vianen.
Laatste dagen Boogbrug Vianen
Helaas werd haar rust in 2021 bruut verstoord toen de brugdieven kwamen met zwaar materieel. Eerst om de brugdelen aan de Nieuwegeinse kant te verwijderen en later om de boog klaar te maken voor haar laatste vaart over rivier de Lek. De eerste poging van het stelen van de boogbrug op 7 november 2021 werd tegengehouden door enorm stuk plaatstaal van de brug. De IJzeren Dame zoals ze in de media werd genoemd gaf zich niet zomaar over. Twee weken later was de tijd daar. De dag van haar uitvaart.
Op 21 november 2021 om 9.00 uur in de vroege ochtend kwam het ponton aanvaren om de boogbrug op te komen pikken. Het plaatsen en vastzetten van het ponton was rond een uur of 12.00 voltooid. Het plan was om de brug begin van de avond te liften van de brugpilaren, maar pas tegen middernacht was het zover en gaf de boogbrug zich zelf over. Nadat ze los kwam van de pilaren kreeg ze een ererondje op de Lek en was het tijd voor de laatste vaart naar de voorhaven van de Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein waar ze word gedemonteerd.
Mijn impressie
Dit alles was heel bijzonder om te zien. Zelf woon ik sinds 2013 langs de Lek en kon ik dagelijks op de Boogbrug Vianen kijken. Persoonlijk vind ik het jammer om haar te zien gaan. Maar laten we eerlijk zijn de brug ligt al sinds 2004 weg te roesten. Vroeg of laat zou de tijd toch zijn gekomen. Gelukkig voor de bewoners langs de Lek heeft het nog 17 jaar mogen duren en hebben we al die tijd mogen genieten van de mooie boogbrug. Nu de brug weg is, ziet het landschap er zo compleet anders en onherkenbaar uit.
Foto collage van de Boogbrug Vianen
Voor de mensen die geïnteresseerd zijn heb ik hieronder een foto collage gemaakt met een selectie van de foto’s welk ik heb gemaakt van de sloop van de Viaanse brug. Hopelijk geeft dit een goede sfeer impressie.
Let op alle bovenstaande foto’s zijn door mij persoonlijk gemaakt en mogen uiteraard niet zonder toestemming worden verspreid. Gelieve dat dan ook niet te doen.