Gelezen boeken 2019 #1

Estimated read time 4 min read

In de afgelopen maanden ben ik weer iets meer gaan lezen. Zo probeer ik op het moment elke avond net voor het slapen gaan 10-15 pagina’s te lezen. Op deze manier heb ik alleen al in de eerste drie maanden van dit jaar de onderstaande vier boeken uitgelezen. Het boek wat er het meeste uitsprong was 1984 van George Orwell. De film had ik al gezien, maar het boek was een stuk beter. Deze heeft veel meer diepgang dan de films. Op de tweede plaatst staat De Aardkinderen: De mammoet jagers van Jean M. Auel. Dit was wel een dikke pul om te lezen. Ik geloof dat ik hier wel vijf maanden mee bezig geweest ben om hem uit te lezen. Maar het is gelukt. Ik kan binnenkort het volgende deel van deze serie gaan oppakken. Hopelijk heb ik dat boek iets sneller uit. Het boek Animal Farm vond ik zelf tegenvallen. Dit verhaal ging over het gemak waarmee een dictatuur overeind kan blijven staan in de dierenwereld op een boerderij. En dan tot slot Ik, robot. Op het moment ben ik deze nog aan het lezen, maar ik moet zeggen dit is niet mijn boek. Gaat over hoe robots en mensen samenleven.

Het laatste boek is Woorden tot zinnen dichten van Ingrid van Tellingen. Dit is een boek dat ik samen met haar heb gemaakt. In een losse blogpost vertel ik hier meer over.

Mocht je zelf nog leestips hebben laat deze dan onderaan de pagina achter in de reacties.

De Aardkinderen: De mammoet jagers — Jean M. Auel

Ayla, in de ban van haar liefde voor Jondalar, trekt met hem verder vanuit de vallei waar zij bescherming vonden. Hun reis brengt hen bij de stam van de Mamutiërs, de mammoetjagers. Hun leider is Talut, een roodharige boom van een man, met een bulderende lach en een zacht karakter. Wanneer Ayla is geadopteerd door Mamut, de oude sjamaan van de Grote Aardmoeder, kan zij haar kundigheid op het gebied van medicijnen en heelkunde gaan gebruiken om de Mamutiërs te helpen. Maar zij heeft er ook de fascinerende meesterbeeldhouwer Ranec ontmoet tot wie zij zich — tegen haar wil — als door een magneet voelt aangetrokken. Het conflict is geboren wanneer zij in tweestrijd komt te staan. Wat weegt zwaarder… haar liefde voor de zorgzame maar jaloerse Jondalar of haar steeds sterker wordende gevoelens voor Ranec? Ayla zal een beslissende keus moeten maken, een keus die door de woordloze taal van de Stam van de holenbeer zal worden beïnvloed…

https://www.bol.com/nl/p/de-aardkinderen-3-de-mammoetjagers/1001004010953128/

1984 — George Orwell

Nieuwspraak, Big Brother: het vocabulaire uit 1984 is sinds de eerste publicatie in 1949 in onze taal opgenomen en een eigen leven gaan leiden. Een ambtenaar op het ministerie van Waarheid, Winston Smith, raakt verstrikt in een strijd tegen de alles doordringende Partij en wordt gekweld door zijn gedoemde liefde voor Julia. In Orwells steeds weer herdrukte antiutopie verkeert de wereld in de wurggreep van een systeem dat is gegrondvest op de verbreiding van angst, haat en wreedheid en dat iedere vorm van persoonlijke vrijheid en individualiteit uitsluit.

https://www.bol.com/nl/p/1984/9200000010047194/

Animal farm — George Orwell

De dieren op een boerderij komen in opstand tegen hun meester de mens en nemen zelf de macht in handen. De varkens, die lang tevoren in het geheim hebben leren lezen en schrijven, werpen zich op als de natuurlijke leiders van de revolutie. Ze staan namelijk op een hoger intellectueel peil dan de andere dieren. Ze breiden hun voorrechten steeds verder uit en vormen een nieuwe elite, even oppermachtig als de oude heersers. De catastrofale ineenstorting van deze gemeenschap kan ten slotte niet uitblijven. Animal Farm, geschreven in 1943, is een klassiek geworden satire op een totalitaire staat en samenleving, die vandaag de dag nog niets aan zeggingskracht heeft verloren.

https://www.bol.com/nl/p/animal-farm/9200000010047214/

Ik, robot — Isaac Asimov

Asimov beschrijft een mogelijke geschiedenis van robots in 9 briljante, samenhangende korte verhalen… Deze speciale ‘Nederland Leest’ grote letter editie bevat bovendien een kort SF verhaal van Ronald Giphart: ‘De Robot van de Machine is de Mens’

https://www.bol.com/nl/p/ik-robot/9200000087620256/

Vond je dit een leuk blog artikel dan is een reactie altijd welkom: Klik hier om een reactie achter te laten.

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Meld je hieronder aan met jouw e-mailadres en ontvang als eerste een mailtje wanneer er een nieuw artikel online gaat op mijn blog.

Voeg je bij 12 andere abonnees

You May Also Like