Badkamer plasticvrij

Estimated read time 7 min read

Ongeveer twee jaar geleden ben ik begonnen met het verminderen van plastic afval in mijn huishouden. Dit omdat het idee van zero waste me redelijk aanspreekt. In de praktijk is dit iets wat jaren kost om naar over te schakelen. Met name in de keuken is het nagenoeg onmogelijk voor mij om plastic vrij te worden. Echter is dit in mijn badkamer bijna geheel gelukt. Ik gebruik nog wel een aantal plastic producten op het moment, maar dat komt met name omdat ik ze nog moet opgebruiken. Een voorbeeld hiervan is tandpasta en scheermesjes. Maar zodra deze producten op gebruikt zijn schaf ik een beter alternatief aan welk past in het straatje van zero waste. Maar in elk geval heb ik in dit blogartikel een mooi overzicht van producten welk ik op het moment in gebruik heb die duurzaam zijn en minder tot geen afval produceren.

Deodorant

Zo ongeveer twee jaar geleden heb ik besloten minderen met deodorant. Ik had hier meerdere redenen voor. De eerste is het gebruik van aluminium in deodorant. Hoewel men beweerd dat aluminium niet schadelijk zou moeten zijn voor de mens. Wel is er in het verleden een link gelegd tussen de blootstelling aan aluminium en borstkanker en de ziekte van Alzheimer. Maar dit is nooit wetenschappelijk aangetoond. Zelf ben ik van mening dat te veel aan aluminium een risico kan vormen en al helemaal als je het laat opnemen in je lichaam via je huid. Een tweede rede is dat wanneer er met deodorant werd gespoten dat ik last van mijn ogen krijgt. Aanbevolen word om deodorant alleen te spuiten in open ruimtes. Echter houd niemand hier rekening mee en spuit deodorant gewoon onder hun oksels op kantoor of in kleinere ruimtes.

Hoewel ik het liefst geheel zonder deodorant wil leven is dit niet altijd te doen. Vooral als je met andere mensen een ruimte deelt te denken aan kantoor. Ik was dan al een tijdje aan het rondkijken voor een alternatief. Zo kwam ik de smeerbare deodorant pepermunt en rozemarijn tegen van The Lekker Company. Ruikt goed, smeert goed en het doet zijn werk naar verwachting. Dit product bevat geen aluminium, maar bestaat uit natuurlijke en plantaardig stoffen. Daarnaast past deze deodorant ook perfect in mijn straatje van zero waste. Verpakking is volledig van papier gemaakt en daardoor recyclebaar. En niet te vergeten dat dit een eerlijk product is van Nederlandse bodem.

Tandpasta / Tandenborstel

Op het moment poets ik mijn tanden nog met tandpasta uit een plastic tube en een elektrische tandenborstel. Echter heb ik een kleine week geleden tandpasta tabletten besteld van Smile. Ik heb ze nog niet kunnen testen, maar naar wat ik via internet heb mogen begrepen werken deze tabletten net zo goed als tandpasta. Grootste voordeel is vooral minder plastic afvallen.

Voor de tandenborstel is het beter om geheel te stoppen met plastic tandenborstels en te kiezen voor een tandenborstel die gemaakt is van bijvoorbeeld bamboe. Zelfs heb ik toen der tijd gekozen voor een tandenborstel van het merk Humble Brush. Deze tandenborstels zijn bijna geheel biologisch afbreekbaar in tegenstelling tot de gewone tandenborstel die voor 100% uit plastic bestaat. Een eerlijk product Voor me zelf moet ik binnenkort de switch terug gaan maken naar de tandenborstel als aanvulling op mijn gebitsverzorging. Zoals ik eerder schreef poets ik mijn tanden op het moment met de elektrische tandenborstel. Naar wat ik begrepen heb zijn elektrische tandenborstels beter in het schoonmaken van je tanden dan een normale tandenborstel. Enige nadeel is dan weer wel het gebruik van een plastic tandenborstel en elektronica wat weer voor onnodig afval zorgt.

Shampoo

Twee jaar geleden had ik de overstap gemaakt van doucheschuim en shampoo in plastic flessen naar losse blokken zeep van Soap7. Zelf maak ik gebruik van zeep van het Nederlandse merk Soap7. Ze maken zeep op een natuurlijke manier waardoor het een eerlijk product is. Sinds ik de overstap heb gemaakt ben ik nooit meer terug gegaan en tot op de dag van vandaag ben ik nog uiterst tevreden met losse blokken zeep. Grootste voordelen hiervan zijn geen plastic afval, gemaakt van eerlijke producten en de zeep ruikt heerlijk. Wel is het in het begin even wennen hoe je het product moet gebruiken. De shampoo komt echter niet meer uit een fles maar uit een blok zeep dat je over je hoofd moet wrijven tot het gaat schuimen. Daarna kun je op de bekende manier te haren wassen. Hetzelfde geldt voor de blokken zeep.

Scheermesjes

Dit is een van de laatste items in mijn badkamer waarvoor ik nog geen zero waste alternatief in bezit heb. Grootste reden is dat ik niet zo heel snel door mijn bestaande scheermesjes heen ga. Helaas maak ik op het moment nog gebruik van de bekende wegwerpscheermesjes. Maar ik heb wel plannen om een duurzamer scheermes te gaan kopen. Om precies te zijn een Safety Razor scheermes met vervangbare mesjes. Daar waar je een wegwerpscheermesje na een paar keer te hebben gebruikt weggooit, gaat een safety razor jaren mee. Het enige wat je tussentijds wel moet vervangen zijn de mesjes. Dit scheelt gelijk weer een hele berg afval.

Toiletpapier

Een van de meeste gebruikte producten in de badkamer of op het toilet is stiekem toch wel het toiletpapier. Het papier gebruik je eenmalig en verdwijnt daarna mee het riool in. Het enige afval wat je overhoud is het lege wc-rolletjes wat hopelijk terecht komt bij het oudpapier. Hier in elk geval wel, al zie ik helaas te vaak nog dat dit gewoon mee gaat met het restafval en uiteindelijk word verbrand. Echter moeten we niet vergeten dat papier wat mee het riool in gaat ook afval is. De beste optie hiervoor is om gebruik te gaan maken van een bidet. Maar dat is voor mij nog net een stapje te ver en al helemaal als je andere mensen over de vloer krijgt. Die zijn niks anders gewend dan wc-papier en kunnen weten dan weer niet hoe een bidet werkt. Misschien dat ik het in de toekomst een keertje moet gaan testen. Als tussenstap heb ik hier gekozen voor toiletpapier van The Good Roll. Dit toiletpapier is duurzamer en niet gebleekt waardoor het beter voor het milieu is. Ook heb ik de indruk dat ik langer doe met een rol toiletpapier van dit merk dan van andere merkten. Verder zijn de toiletrollen vrolijk verpakt waardoor het elke keer een verrassing welk papiertje er om heen zit. En tot slot zijn deze toiletrollen plasticvrij verpakt.

Slotwoord

Over het algemeen denk ik dat ik redelijk onderweg ben om mijn badkamer en leven te ontdoen van plastic en onnodig afval. Maar het is helaas wel een hele opgave en soms bijna onmogelijk om bij het einddoel van plastic en afvalvrij te komen. Ik hoop dat ik met dit blog jullie een goed kijkje heb kunnen geven naar wat ik in mijn badkamer heb veranderd om minder afval te genereren. Hoor graag wat jullie hebben gedaan om afval te verminderen in je badkamer of welke producten jullie aanbevelen als alternatief voor de gangbare producten.


Wellicht handig om er bij te vermelden. Dit artikel is niet gesponsord en ik heb deze producten zelf aangekocht. Wel bevat dit artikel meerdere affiliatie links.

Vond je dit een leuk blog artikel dan is een reactie altijd welkom: Klik hier om een reactie achter te laten.

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Meld je hieronder aan met jouw e-mailadres en ontvang als eerste een mailtje wanneer er een nieuw artikel online gaat op mijn blog.

Voeg je bij 12 andere abonnees

You May Also Like