5 jaar Het Weer Lokaal

Estimated read time 3 min read

Op 1 januari 2020 is de website Het Weer Lokaal 5 jaar oud geworden. Wat ooit begonnen is als een mini projectje om te zien wat ik met de weer API kon doen. Is het door de jaren heen uitgegroeid naar een website waar bezoekers het weer kunnen bekijken voor meer dan 100.000 locaties over de gehele wereld. Te samen met de weersverwachting voor evenementen of een gezellig dagje uit naar een dierentuin of pretpark.

De oorsprong van het weer lokaal begon midden in 2014 met de bouw van een simpele pagina om het weer te kunnen bekijken. Door simpel weg een locatie op te geven en dan het weer te zien vanuit een bestaand API platform. Kort hierop besloot ik om een lijst van alle plaatsen over de gehele wereld te gebruiken om voor elke plaats op de wereld het weerbericht te kunnen tonen op het scherm. Dit was puur voor eigen gebruik. Eind 2014 besloot ik dat het tijd was om dit platform te gaan delen met andere gebruikers. Zodoende heb ik de website op 1 januari 2015 gelanceerd.

Het eerst jaar waren er veel opstart problemen waardoor de website amper overeind kon blijven staan. Er waren veel te veel aanvragen naar de API toe. Hiervoor heb ik verschillende caching lagen ingebouwd en een blokkeer methode om aanvragen tegen te houden. Een groot deel van het verkeer op internet zijn niet de gewone bezoekers, maar bots en spiders die elke website pagina afgaan en indexeren in hun database. Denk hierbij aan Google, Bing. Nadat dit alles onder controle was ben ik verder gaan kijken naar wat de website nodig heeft om groter te worden. Zo doende heb ik thema pagina’s geïntroduceerd als dierentuinen, musea en pretparken. Met name het toevoegen van evenementen op de website heeft het platform enorm geholpen om te groeien. Wat verder heeft geholpen is dat Het Weer Lokaal geoptimaliseerd was voor mobiel en hoger scoorde in de mobiele zoekmachines.

Door de jaren heen heb ik een uitstapje gemaakt naar België om daar het weer aan te bieden. En heb ik Sneeuw Lokaal in het leven geroepen. Beide platformen krijgen helaas niet de aandacht die ze moeten hebben, maar dit komt mede door tijdgebrek en omdat de websites niet voldoende opleverden. Maar wie weet veranderd dat nog in de toekomst. Je weet immers maar nooit.

Het Weer Lokaal in 2020

Nu het 2020 is en Het Weer Lokaal 5 jaar bestaat is het tijd om naar de toekomst te gaan kijken. De focus voor in 2020 zal met name liggen om het platform te blijven verbeteren en de bezoeker aantallen verder te laten groeien. Helaas heb ik niet de mogelijkheid om Full-time te investeren in de website, omdat het een zij-project is. Wel wil ik het gehele platform compleet gaan vernieuwen, waardoor aanpassingen aan de website in de toekomst simpeler en stabieler worden. Mochten jullie zelf hierin nog suggesties hebben laat je dan zeker horen. Of als je zin hebt om te helpen met Het Weer Lokaal ben je ook van harte welkom. Een platform als dit in je eentje onderhouden is en blijft een monster taak.

Vond je dit een leuk blog artikel dan is een reactie altijd welkom: Klik hier om een reactie achter te laten.

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Meld je hieronder aan met jouw e-mailadres en ontvang als eerste een mailtje wanneer er een nieuw artikel online gaat op mijn blog.

Voeg je bij 12 andere abonnees

You May Also Like